avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Activitate Bravisima

Activitate Bravisima

sd2010 a scris:

Urmați sfaturile av Margareta Stanciu și ale cons. jur. adutescu. E suficient deocamdată dacă nu dispuneți de bani pentru a dezbate succesiunea. Declarația de acceptare în termen e ieftină și vă scutește de o grămadă de alte probleme pe viitor. În ceea ce privește gratuitatea taxei.... ar fi o premieră națională, cel puțin. Nu vă face nimeni acte gratis. Așa că, buletinul, certificatul de deces, câțiva leuți acolo, n-are cum să fie mai scumpă de 50 de lei (sau cel puțin n-ar trebui să fie) și faceți declarația de acceptare în termen urmând ca pe viitor când veți avea suficienți bani să dezbateți moștenirea. Și încă ceva, nu e obligatoriu să dezbateți succesiunea pentru toate bunurile odată. În privința cotelor: tata are 1/4 din partea soției iar dumneavoastră ca fiică 3/4. El va avea cotă majoritară doar pe casa și terenul dobândit în timpul căsătoriei pentru că are deja jumătate din acest imobil.



Mai revin totusi cu o nelamurire: eu nu am certificatul de deces al mamei mele, nici macar a bunicilor mei din partea mamei, a ascuns tot , daca am nevoie de el pentru declaratia de acceptare a mostenirii, cum procedez? Merg sa cer si eu o copie de la Primarie?Am acest drept?

Multumesc
Multumesc pentru raspunsuri

Intradevar nu costa mult, asa o sa fac.

Va multumesc din suflet, am banuit eu ca e ceva necurat.

Adevarul este ca eu nu imi doresc acele proprietati in mod expres, posibil ca impreuna cu sotul si copii sa parasim tara. La moartea mamei i-am propus sa renunt la mostenire in favoarea lui cu conditia sa facem un act legal prin care sa nu poata instraina terenul si casa fara acordul meu (vroiam sa ma asigur ca nu vinde tot si ramana pe drumuri), dar a refuzat pe motiv ca asa e mai bine ca nu ne costa bani. Mi s-a parut ciudat ca a ascuns actele si cand amintesc de ele schimba subiectul. Ba mai mult a cerut un nou certificat de deces pe motiv ca l-a pierdut pe primul dupa care eu aveam copie xerox.

Daca eu merg la un notar si dau declaratie de acceptare a succesiunii dar nu ma mai ocup de dezbaterea succesiunii, acest lucru il v-a impiedica sa vanda casa daca nu are acceptul meu?
Buna seara,

In urma decesului mamei mele care a survenit in urma cu doua luni, tatal meu sustine ca a depus la Serviciul Starii Civile cerere de deschidere a succesiunii. Mai sustine ca datorita cererii pe care a depus-o la Serviciu Starii Civile o sa beneficiem gratuit de serviciile unui notar public desemnat de Primaria municipiului pentru solutionarea "dosarului de succesiune". Acest notar v-a verifica toate bunurile imobile care au fost pe numele mamei mele, urmand ca in decurs de un an sa primim citatie pentru a ne prezenta la dansul cu scopul de a ne comunica cotele de mostenire ce ne revin fiecaruia, adica mie si tatalui meu. Daca dorim sa facem succesiunea mai repede putem apela la serviciile unui birou notarial dar taxele sunt atat de mari incat nu merita. Mama a avut mai multe proprietati mostenite de la parintii ei care au fost doar pe numele ei, singura proprietate care este si pe numele tatului meui este terenul impreuna cu casa unde au locuit si unde am crescut si eu.

Va rog din suflet sa imi spuneti daca poate fi adevarat ce mi-a spus tatal meu deoarece nu ma pricep deloc la acest domeniu si din nefericire tatal meu are o moralitate indoielnica, eventual daca nu cer prea mult sa imi dati si cateva sfaturi cu ce ar trebui sa fac eu.


Va multumesc.