Contractul cu MApN este de 8 ani si singura problema, daca o putem numi asa, este ca daca renunt voit la el inainte de expirare, trebuie sa platesc diferenta de bani constand in scolarizare, intretinere, etc.
Statutul special este cel de cadru militar activ, reglementat prin legea 80/1995. Teoretic, aceasta lege ar trebui elaborata in concordanta cu legile tarii, ori ea ingradeste niste drepturi fundamentale. Statutul este dat si de juramantul depus statului, care suna astfel: "Jur sa respect legile tarii si regulamentele militare..."
Sunt ofiter in MApN din 2007. Dupa lungi chibzuiri in cadul familiei, am decis sa aleg alta cariera. Asadar, la data de 26.10.2010 mi-am depus demisia. Stiind din Codul Muncii ca incetarea CIM poate dura 30 zile maxim (in cazul preavizului), mi-am asigurat 30 zile de concediu si libere din serviciul de zi pentru a incepe un curs de cariera in marina civila, cu durata de 4 luni. Au trecut 37 de zile din momentul depunerii demisiei, zilele de concediu s-au terminat si comandantul unitatii ma cheama la program. Ideea e ca nu pot absenta de la cursuri nici macar o zi, deci nu ma prezint la programul orar unitatii. Ce ar fi de facut? E normal sa dureze atat de mult o incetare a CIM?
In Legea 80/1995 - Statutuyl cadrelor militare, la trecerea in rezerva prin demisie nu este consemnat un termen in care angajatorul comunica decizia de trecere in rezerva. Deci, poate angajatorul intarzia aceasta decizie 3-4 luni???
Regulamentele militare prevad solutionarea unui raport personal in termen de 30 de zile de la inregistrarea acestuia. Ori eu am depus demisia printr-un raport personal... Daca nu merg la serviciu 72 de ore consecutiv, sunt declarat dezertor si pasibil de tribunal... Cum sa procedez...
Inca odata intreb, ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Comandantii mei declara ca regulamentele militare primeaza legile tarii, deci Legea 80/1995 este mai presus decat codul muncii. Este adevarat?!? Sau oare eu nu sunt cetatean al tarii?