avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Activitate adrhc

Activitate adrhc

Context:

Am cumparat un ap. intr-un bloc nou dar acesta inca mai are nevoie de finisaje (incluse in contract): montarea instalatiilor sanitare in bai (nu am chiuvete, WC, etc), centrala este doar montata dar neracordata la teava de gaz, tabloul electric este montat dar nepus in functiune (nici o priza nu are curent), etc. Vanzatorul are facut "Proces Verbal de receptie la terminarea lucrarilor" la data 23.12.2019. Are contracte cu furnizorii de utilitati dar inca nu a "finalizat procedurilor de bransare" a blocului si ma va notifica atunci cand o va face pt ca eu apoi sa inchei contracte cu furnizorii respectivi. Vanzatorul ma preseaza ca in cateva zile sa facem "PV de predare-primire".

Intrebari:

1. se aplica Vanzatorului Legea nr. 7/2020 in legatura cu utilitatile?
2. este Vanzatorului obligat sa puna centrala in functiune sau eu trebuie sa fac asta?
3. la momentul intocmirii "PV de predare-primire" Vanzatorul este obligat sa-mi ofere ap. complet functional? adica bransat la toate utilitatile pt ca eu sa pot testa ca ele functioneaza? ex. ca apa la chiuveta curge, CE este in prize, etc

Multumesc

Legea nr. 7/2020:
[ link extern ]
Buna seara, mai jos am citat un paragraf din contractul de vanzare-cumparare al unui apartament intr-un imobil nou (inca in faza de finisare).

1. Ce inseamna "bransare in nume propriu" in contextul dat?

Multumesc

"Cumparatorul se obliga in mod expres ca, in termen de 30 (treizeci) zile de la data la care va primi notificarea din partea societatii vanzatoare privind finalizarea procedurilor de bransare in nume propriu la retele de alimentare pentru utilitati publice si private, sa incheie contracte cu furnizorii respectivi."
"daca pentru acest lucru va cere si o suma de bani, trebuie sa o specifice inainte"

Este obligat sa faca asta in contractul de VC sau macar sa anexeze ROI la CV?
Hi, urmează sa cumpăr un apartament in imobil nou iar in ante-contract am clauza:

Pana la constituirea Asociației de Proprietari ... serviciile de administrare ... vor fi asigurate de Promitenta Vânzătoare ... urmând ca Promitentului Cumpărător sa achite contravaloarea lor conform celor stabilite in Reg. de Ordine Interioară, Promisiune si Contract Vânzare Cumpărare.

Întrebare

Ce pot face pt a ma feri de situația in care Vânzătorul imi impune un cost enorm de administrare?
Multumesc dar "solutia" ori "sfatul" mi-as dori sa porneasca de la ideea ca voi semna contractul de cumparare cu (măcar) "observatii" in PV de inspectie a starii apartamentului.

PS: mi-ati raspuns doar la a II-a din cele 2 intrebari
hi, urmează sa cumpăr un ap. într-un bloc nou iar in antecontract se prevăd obligațiile:
1. vânzătorul asigura Condominiului utilitățile necesare: apa, gaz, tot ... urmând ca Cumpărătorul sa încheie in nume propriu contracte cu furnizorii
2. garantat contra viciilor ascunse art 1695 si 1707 din cod civil
3. Vânzătorul finalizează Apartamentul si Accesoriile din Promisiune (calorifere, centrală, tablou electric, AC, bai complet echipate, lift, etc)

Cumpărător declara si garantează ca:
“a fost informat ca atât branșarea Blocului cât si a Apartamentului la utilități (toate) cade in seama Vânzătorului” iar după semnare trebuie sa închei contracte cu furnizorii.

Întrebare
Eu am dreptul sa solicit o proba a suportului existent pt utilizarea utilităților?
Ori Vânzătorul poate refuza motivând ca suportul exista dar pana nu exista si contractele cu furnizorii (obligația mea dar după ce cumpăr) nu are cum sa curgă apa la robinet, sa aibă gaze sau curent; ce fac in cazul asta?

adică, proba cum ca apa curge la bai, ca se duce apa prin sifoane, ca centrală încălzește caloriferele si apa menajera (doar bai), ca toate prizele funcționează, ca firul de internet de la intrarea in ap către priza-internet de la TV e ok (pun un router si văd de am acces la el de la priza de lângă TV), ca se scurge apa prin orice orificiu dedicat acestui scop (ex. sifon balcon, sifon bucătărie - vin acolo cu cana :) )
am gasit si ce se vede mai jos; "spre exemplu, un imobil se predă conectat la utilități" -> prin "imobil" se poate intelege "apartament"?

Noul Cod civil. Comentariu pe articole, ediția 2
1. Interpretare sistematică. Dispozițiile art. 1686 noul C. civ. se interpretează sistematic, având în vedere prevederile din articolul anterior, constituind o concretizare a principiului accesorium sequitur principale. Bunul trebuie predat împreună cu accesoriile sale (spre exemplu, un televizor se predă cu telecomanda), precum și cu tot ce este destinat folosinței sale perpetue (spre exemplu, un imobil se predă conectat la utilități), chiar dacă nu este accesoriu, deoarece se asigură folosință deplină a bunului. [ Mai mult... ]
Adam Grecu a scris:

Meseriasul despre care vorbeste @Adriantot, trebuie sa verifice toate cele spuse deja, insa acesta trebuie sa faca si o aerisire "ca la carte". ...


Va multumesc dar acestea sunt detalii tehnice despre cum ar trebui administratorul sa gestioneze treaba (eu nu am cheile de la subsol si nici dreptul/obligatia sa fac asta). Ce e de facut insa daca administratorul totusi nu rezolva problema ? (datorita lipsei de interes/incompetentei meseriasului, etc). Pot macar sa solicit sa nu mai platesc caldura neprimita ? sau sa somez adinistratia sa cheme o firma ce se ocupa cu probleme privind incalzirea pt a le remedia (altefel administratia chiama acelas meserias care in final ma lasa cu problema nerezolvata)?
@Adriantot
iese apa rece

@ynocentta
Teava orizontala de legatura calorifer este ca si teava verticala.

Administratorul a golit instalatia pt etajul ultim iar apoi a reumplut-o. Atunci cand efectua aceasta operatie caloriferele mele scoteau aer pe aerisitoare iar cand in final au inceput a scoate apa atunci a venit apacalda cat sa se incalzeasca 2 elementi (fonta). La acel moment administratorul a terminat cu aerisirea (adica a oprit eliminarea apei din instalatie) iar concomitent caloriferele au inceput gradual sa se raceasca impreuna cu teaza orizontala & verticala.
Adriantot a scris:

Contactati un meserias care sa monteze un robinet de aerisire chiar pe caloriferul acela rece. ...


Pai deja am unul dupa cum am spus mai sus:
Toate caloriferele au aerisire (automata unul dintre ele) si sunt aerisite.