In principiu, as prefera executarea contractului. Dar daca instanta mentine rezilierea contractului, as putea solicita in aceeasi cerere : "In cazul in care hotararea instantei mentine rezilierea contractului - obligarea paratei la returnarea avansului". Mentionez ca activitatea de prestare a serviciilor s-a incheiat fara nici un rezultat.
Cred ca aplicabil ar fi art.969 Cod Civil.
Revocarea conventiei prin consimtamantul mutual nu a avut loc, deci : care ar putea fi "cauzele autorizate de lege" pentru care un contract ar putea fi reziliat unilateral de catre prestator ? In conditiile in care nu exista o clauza de reziliere.
Presupunand ca rezilierea ar fi legal-posibila si executarea contractului impiedicata, exista posibilitatea de recuperare a avansului incasat de prestator, avand in vedere ca activitatea acestuia nu s-a efectuat ? Vreun termen de prescriere ?
Asta am si facut. L-am actionat in instanta pt. obligatia de executare a contractului, in forma in care a fost redactat.
Insa nu-mi este foarte clar in ce conditii este posibila, teoretic, rezilierea unilaterala a contractului, cu sau fara culpa vreunei parti, cand nu este prevazuta vreo clauza de reziliere si partile nu se adreseaza instantei. Este posibil ?
Buna ziua.
Un prestator de servicii a considerat ca este mai convenabil sa rezilieze contractul si sa incaseze avansul, justificand actiunea sa printr-o presupusa culpa a beneficiarului.
Contractul nu contine nici o clauza privind rezilierea. Cu toate acestea prestatorul de servicii m-a notificat ca mi-a reziliat contractul motivand ca nu am dorit renegocierea acestuia. Avansul a fost incasat, beneficiarul achitand toate obligatiile contractuale, urmand ca prestatorul de servicii sa-si desfasoare activitatea prevazuta in contract, pentru prestarea careia a fost stabilita explicit plata unei anumite sume. Finalizarea contractului nu a mai avut loc fiindca a intervenit rezilierea acestuia.
Prestatorul poate rezilia unilateral un astfel de contract ?
In cazul in care numai una din parti doreste acest lucru si nu este prevazuta in mod expres o clauza de reziliere, rezilierea nu se decide de catre instanta de judecata ? Prestatorul de servicii este in masura sa aprecieze presupusa culpa a beneficiarului si sa procedeze la rezilierea unilaterala a contractului ?
Va rog sa ma lamuriti ca sa stiu ce pot face intr-o asemenea situatie.