avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Activitate Confuciu

Activitate Confuciu

Va multumesc pentru raspunsuri.
Ce nu inteleg e Cine e responsabil pentru efectuarea releveurilor si figurarea tuturor constructiilor pe planul proprietatii? Primul care a efectuat o expertiza a fost expertul topo iar acesta a figurat doar o parte din anexe. Asta inseamna ca instanta a dispus gresit ca el sa vina primul?
Pe mine m-ar fi interesat un articol de lege care sa determine cine trebuie sa masoare si sa figureze pe plan constructiile actuale.

Ca si observatie, mentionez ca interesul meu e ca tot ce am construit in ultimii 20 de ani sa fie figurat pe plan. Reclamantii vor o lotizare in care toate aceste constructii sa le revina lor, situatie ce nu mi se pare deloc corecta. Daca toate constructiile vor fi figurate pe plan, sper la o impartire mai corecta.
Buna ziua,

Ma aflu momentan intr-un proces de iesire din indiviziune, in care am calitatea de parat, detinand o cota de 1/2 din proprietate, iar cei doi reclamanti, cate o cota de 1/4. Impartirea "de facto" s-a facut acum aproape 20 de ani, cand reclamantii au ridicat un gard, impartind proprietatea totala in doua parti mai mult sau mai putin egale. Casa parinteasca a fost si ea impartita in doua, printr-un zid interior. Timp de 20 de ani am adus nenumarate imbunatatiri pe partea care mi-a fost lasata in uz.

In cadrul procesului s-a efectuat o expertiza topo concretizata intr-un raport de expertiza cu 4 variante de lotizare. In raportul de expertiza nu sunt redate toate constructiile, cu sau fara fundatie (gard cu fundatie, castel de apa cu fundatie,
toaleta cu fundatie, magazie cu fundatie precum si cateva alte anexe fara fundatie: gratar din caraminda, pergole, havuz, spalieri de vita de vie etc.).
Ulterior a fost numit un expert imobiliar in constructii, pentru a efectua 4 variante de lotizare, in functie de cele 4 variante propuse de expertul topo.
Expertul imobiliar a constatat urmatoarele:
1. linia ce desparte casa este figurata gresit
2. avand in vedere ca lipsesc unele constructii din raport, nu se poate face o evaluare asupra valorii de circulatie a loturilor.
3. intr-una din variantele de lotizare propusa de expertul topo una din anexele figurate este impartita ineficient in doua.
S-a solicitat refacerea raportului, intocmirea releveului locuintei si trasarea liniei care desparte locuinta, indicarea pe planul de situatie a tuturor constructiilor si a spalierilor de vita de vie.

Instanta a transmis mai departe expertului topo aceste solicitari, care a raspuns ca nu poate reface cele 4 variante de lotizare a terenului pana nu se depune la dosarul cauzei releveul constructiilor de catre expertul imobiliar. Acesta mentioneza ca in obiectivele expertului topo intra:
1. Masurarea constructiilor la exteriorul lor (numai a celor cu fundatie stabila), deoarece numai aceste constructii se intabuleaza ulterior;
2. Masurarea terenului intravilan cu aparatura de specialitate;
Acesta sustine ca nu intra in competenta sa sa masoare constructiile din lemn sau metal sau sa numere spalierii de vita de vie, drept urmare nu poate reface cele 4 variante de lotizare pana nu se depune la dosar releveul.

Nici unul din cei doi experti nu a mentionat vreo lege pe care se intemeiaza. Problema e ca nici eu am reusit sa gasesc nicaieri o lege, negru pe alb, care sa stabileasca detaliat care sunt atributiile expertului topo precum si a celui in constructii .
V-as ruga sa ma ajutati macar cu un link, text de lege sau cu o indicatie unde sa caut aceste atributii.

Multumesc anticipat