avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters188513

Activitate ContSters188513

Răspuns la discuția Admitere INM august 2011
Patrick_ a scris:

matei2008 a scris:

cum sa ultraactiveze gratierea si amnistia? unde ati gasit aberatia asta? ele sunt legi retroactive prin excelenta (adica se aplica faptelor comise anterior adoptarii lor). Ultraactivitatea presupune aplicarea unei legi dupa iesirea ei din vigoare, cu privire la infractiuni comise ulterior intrarii in vigoare (mai exact in timpul cat s-a aflat in vigoare).

Ai dreptate. Am raspuns gresit.

Cred ca doar legile temporare pot sa ultractiveze.

Scuze ca revin....

Streteanu trateaza ultraactivitatea raportata doar la legea temporara...
Dar iata o grila din cartea de teste grila 2011:
Se va retine ultraactivitatea:
a)numai pt legea penala temporara
b)pt legea penala mai favorabila si pt legea penala temporara
c)in cazul legii de gratiere.
RASPUNS = B.
O grila din aceeasi carte a lui Udroiu:
Sunt etape procesuale in procesul penal:
a)cercetarea penala
b)punerea in executare ahotaririi penale
c)urmarirea penala.
RASPUNS = AB.
Eu nu am inteles aceasta grila.
andreea2011 a scris:

INTREBARE:
Ultraactivitatea apare doar la Legea temporara si Legea privitoare la gratiere ?

Poate sa apara si in cazul amnistiei?

Multumesc pt raspunsuri.
Gasisem in doctrina asa:
Retroactive sunt legile = dezincriminare + amnistie + gratiere + mai favorabila.
Ultraactive sunt = expres legea temporara si gratierea.
Sunt deferiti termenii : ultraactiv si retroactiv.
Unii autori considera ca gratierea nu ultraactiveaza, de asta m-am gandit sa va intreb...
Poate mai gasim ceva informatii prin Udroiu...
INTREBARE:
Ultraactivitatea apare doar la Legea temporara si Legea privitoare la gratiere ?

Poate sa apara si in cazul amnistiei?
Multumesc, Patrik.
Ma gandeam la termenele de prescriptie...

Spor la citit la toti!!
INTREBARE:
Am inteles eu bine:

Plata nedatorata – actiunea de recuperare a platii se numeste = act in repetitiune = se prescrie in 3 ani
Imbogatirea fara j cauza – actiunea in justitie se numeste = act de restituire = se prescrie in 3 ani.

???

Multumesc
Multumesc.
Intrebare din civil-reale:
CONCESIONAREA nu este specifica numai dreptului de proprietate publica?
Multzumesc.
Patrick_ a scris:

:)
La varianta b) spune clar "parintele nu achita cu rea credinta". Nu cred ca putem sa interpretam altfel daca apare scris asa clar intr-o grila.
Iar referitor la varianta b), nu cred ca daca platesti o pensie de intretinere doar din doua in doua luni nu savarsesti infractiunea de la 305.

Chiar nu inteleg grila asta.
O fi greseala de tipar? Nu inteleg ce logica o fi avut autorul daca nu e greseala de tipar. :(

Singura logica asta e : nu este rea-credinta daca a revenit in lunile celelalte cu plata; practica judiciara a gasit in unele cazuri de cuviinta "sa ierte" pe tata. Sunt si judecatori care adopta o astfel de solutie, fiindca de fapt instanta trebuie sa solutioneze cauza trecand prin propriile simturi.
E posibil sa fie grila prea de gandire, undeva peste nivelul meu intelectual...eu asta cred, nu cred in greselile de tipar!!
Patrik,
ce explicatie are nenea Udroiu prin pen special pt raspunsul B la grila:

Nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii de abandon de familie (art.305,Cpen), daca :
a. debitorul obligatiei stabilite pe cale judecatoreasca, de a plati pensie de intretinere catre copiii minori ai persoanei decedate in urma accidentului auto produs de debitor, nu achita pensia de intretinere cu rea credinta timp de 3 luni, desi avea mijloacele materiale necesare
b. parintele nu achita cu rea credinta, desi avea mijloace materiale, pensia de intretinere la care a fost obligat pe cale judecatoreasca in luna ianuarie, martie, mai si iulie 2009, platind insa pensia de intretinere aferenta lunilor februarie, aprilie, iunie 2009
c. debitorul obligatiei de intretinere stabilita printr-o hotarare judecatoreasca nedefinitiva, dar executorie, nu achita timp de 3 luni cu rea-crednta pensia de intretinere la care a fost obligat

Nu e indeplinita cerinta „cu rea-credinta”; o demonstreaza faptul ca revine si plateste in lunile respective.(E o alta forma a principiului „ daca te bate sotul inseamna ca e interesat de tine”). Abia acum am ajuns pe aici…

Bine ca m-am obisnuit cu acest stil de "conversatie" pe forum...:P; la inceput eu plangeam cand radeau de mine pe forum=D>
V-ati saturat de glume?