xyzt a scris:
In cazul procedurii simplificate de la 320^1 CPP, se poate invoca apoi savarsirea faptei (recunoscute conform 320^1) in stare de legitima aparare?
E o intrebare interesanta. Initial, am fost tentata sa spun fara dar si poate nu, ca practic procedura simplificata implica o recunoastere a vinovatiei pentru infractiunea de care este acuzat inculpatul, el de la bun inceput are un drept de optiune, asupra caruia nu mai poate reveni ulterior. El accepta ca pe baza probelor administrate in UP sa isi intemeieze instanta solutia. Odata recunoscuta vinovatia mi-e greu sa cred ca mai poate solicita altceva ulterior, mai ales ca nu poate administra probe noi ( cu exceptia celor in circumstantiere). Ce-i drept mi-a dat de gandit natura institutiei legitimei aparari, care nu inlatura vinovatia, ci caracterul penal al faptei. Vinovatia exista, este recunoscuta si de inculpat, deci pana aici nu ar exista vreun impediment. Insa, asa cum a raspuns si mariana, inculpatul trebuie sa recunoasca fapta asa cum a fost retinuta in rechizitoriu... Cel mai probabil daca inculpatul ar invoca ulterior legitima aparare, dupa parerea mea, instanta ar trebui sa solicite administrarea de noi probe pentru a verifica aspectele sustinute de cel in cauza si asta ar insemna sa se renunte la procedura simplificata. In fond si la urma urmei, rolul procedurii prev de art. 320 este de a incuraja inculpatul sa recunoasca si sa aiba o atitudine cooperativa in fata instantei, avand beneficiul reducerii pedepsei. Daca inculpatul ar fi stiut de la bun inceput ca a actionat in legitima aparare ce rost ar mai fi avut luarea in calcul a beneficiului reducerii cand s-ar fi putut dispune lejer achitarea retinunandu-se o cauza justificativa.
Eu cred ca, inculpatul nu mai poate invoca legitima aparare, dar daca totusi ar aduce in discutie sau daca in momentul deliberarii instanta ar avea dubii cu privire la situatia de fapt, cred ca s-ar dispune repunerea pe rol al cauze, urmandu-se procedura de drept comun. Astept si alte pareri.