Ce se intampla daca iti pierzi pasaportul in timp de esti in tranzit pe aeroport, intr-o alta tara decat cea de destinatie (iar tara de destinatie precum si tara de tranzit sunt altele decat cea in care ai cetatenia / rezidenta)?
Ce trebuie sa faci, cum trebuie sa procedezi? In realitate ramai blocat in aeroport (nu poti sa te imbarci nicaieri, nu poti sa iesi de pe aeroport, nu poti sa te intorci inapoi in tara)...
Intreb deoarece in urma cu 2 ani am fost martora la o intamplare foarte ciudata...
Venind din Beirut in Romania cu escala la Istambul, cu Turkis Airline (trebuia sa schimb avionul), am intrat in vorba cu o persoana care statea lanaga mine (un tanar in jur de 21-22 ani). Acesta avea cetatenie Libaneza (armean de origine) si mergea pentru prima data in Italia cu viza.
Cand am iesit din avion, in zona de tranzit, ne-am gandit sa mai stam de vorba la un suc cam 30 min, pana trebuia sa plecam sa ne imbarcam fiecare cu o alta destinatie.
Eu am mers la toaleta, tanarul respectiv a mers sa intrebe ceva la biroul de informatii unde ne-am si intanit apoi, si am mers la o cafenea si fiecare si-a luat un suc si l-a platit.
In timp ce stateam la masa, m-am uitat in pasaport, la bilet, sa verific inca o data ora la care se face ceckin-ul.
Atunci s-a uitat si el in rucsac si a constatat ca atat pasaportul cat si tiket-ul disparuse.
A intrat in panica si apoi am incercat sa-l linistesc sa ia lucrurile logic.
A mers la cafenea sa vada daca nu pierduse pasaportul, apoi la informatii si apoi la toaleta si nu era nicaieri.
Cu siguranta cand a iesit din avion avea pasaportul la el, deoarece mi-a aratat viza de Italia,cu scurt timp inainte sa aterizeze avionul la Istambul si l-am vazut cu ochii mei cand a pus pasaportul la loc in rucsac si l-a inchis.
Ce se putuse intampla?
Omul s-a panicat atat de tare incat nu mai putea rationa.
Atunci i-am spus sa vorbeasca cu securitatea de pe aeroport (el nu se gandise si era terorizat deoarece famila si neamurile lui fusesera masacrate int-un geneocid cumplit de turci, cu doar o generatie in urma, iar apoi fugisera in Liban pentru a scapa cu viata de epurarea etnica a armenilor din Turcia).
De atunci nu mai stiu ce s-a intamplat cu omul ala, parea inofensiv, si nici nu-mi dau seama cum a putut disparea pasaportul asa..
Am uitat sa spun ca am mai stat cam 20 de min acolo, el isi cauta pasaprtul cu securitatea aeroportului, si cand am plecat l-am vazut si mi-a spus ca tot nu il gasise iar avionul ce pleca in Italia plecase deja si el ramasese pe aeroport in zona de tranzit.
Este foarte ciudat, deoarece a fost tot timpul langa mine (mai putin cand am fost la toaleta) si nu am vazut sa fi pierdut ceva sau sa fi facut ceva prin care sa-l poate pierde. De fapt a deschis rucsacul doar cand am platit sucurile si atunci nu am vazut sa cada nimic din rucsac.
Ce trebuia sa faca persoana respectiva?
Care sunt procedurile legale/ internationale daca patesti asa ceva?
Ramai o bucata buna de vreme blocat pe aeroport?
Este posibil sa fii arestat in zona de tranzit pt ca nu ai actele?
Eu nici nu m-am gandit ca se poate intampla asa ceva, dar uite ca de fapt se poate....