avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate gigi.ghiga

Activitate gigi.ghiga

Problema dezbatuta era ocuparea unui post vacant de catre o persoana angajata pe un post de aceeasi natura, dar pe perioada determinata, prin schimbarea naturii contractului din perioada determinata in perioada nedeterminata. Nu mai vad atunci rostul articolului 85. Asigurarea accesului la posturile vacante e obligatoriu sa o fac tuturor celor care indeplinesc conditiile pentru ocuparea postului, fie ca sunt angajati pe perioada determinata, nedeterminata sau in cautarea unui loc de munca (persoane neangajate, care nu au incheiat contract de munca cu angajatorul care are posturi vacante). De ce se mai mentioneaza asigurarea accesului, care e oricum obligatorie pentru toti?
Răspuns la discuția nr de ore lucrate
Legal este ca dupa o tura de 12 ore sa beneficieze de cel putin 24 de ore libere.

ART. 112
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Asa zice Codul muncii. Ca recomandare, cel mai simplu e sa stabilesti ture de 12 ore cu o zi libera dupa, asa zisul program "12 cu 24" si pontezi ca atare. Nu e bine sa te complici cu pontaje fictive de genul pontaj uniform de 8 ore pe zi. Pontajul este act care poate deveni proba in instanta impotriva celui care-l intocmeste. Exemplu, angajatul comite o infractiune in timpul liber si la societate apare pe pontaj...
De asemenea, cand organizez concurs pentru ocuparea unor posturi de asistent social, de exemplu, unele pe perioada determinata, altele pe perioada nedeterminata, nu fac subiecte separate pe posturi determinate si ne, sunt aceleasi subiecte pentru toti. Repartizarea se face apoi in ordinea mediilor, bineinteles ca primii vor prefera posturile pe perioada nedeterminata, dar ceilalti sunt si ei declarati admisi, nu-i asa? Nu as face o discriminare, ingradind dreptul unui candidat admis de a ocupa un post pe durata nedeterminata, cand acesta se vacanteaza?
Pai daca am angajati pe perioada nedeterminata, de ce i-as pune sa dea concurs pentru un post vacant, de aceeasi natura? Ma refer la situatia cand un angajat solicita un post de aceeasi natura dar in alta localitate, de exemplu. Nu e legal sa inchei un act aditional la contract, schimbandu-i locul muncii?. Transferul, ca modalitate de modificare a raporturilor de munca inca mai exista la functionarii publici. De ce la contractuali nu ar mai fi legal?
Art. 85 din codul muncii poate fi interpretat ca temi legal pentru schimbarea naturii contractului individual de munca din perioada determinata in perioada nedeterminata, in cazul existentei unui post vacant? Altfel spus, un angajat pe perioada determinata poate fi trecut pe perioada nedeterminata , fara sustinerea uni examen/concurs daca la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat contractul, exista un post vacant de natura celui ocupat de angajat?