Revin cu o intrebare referitoare la noile modificari din legea adoptiilor. Va permite aceasta adoptia de copii din Romania de catre cetateni romani stabiliti in stranatate sau nu?
Legea mentioneaza posibilitatea adoptiei de catre rude pana la gradul III. Dar intr-un interviu recent dl Bogdan Panait mentioneaza de asemeni si posibilitatea adoptiei de catre cetateni straini care au domiciliat in Romania cel putin 5 ani. Deci un strain care a stat 5 ani in Ro poate adopta in RO (un copil care a fost declarat adoptatbil, dar nu a fost adoptat 2 ani) dar un cetatea roman, nu?
Va rog, o opinie avizata ar ajuta,
Multumesc
Multumesc. revin cu 2 chestiuni care imi par "gri":
1. daca purced la o adoptie nationala - din fericire, pot prevedea o perioada de sedere in Romania, cel putin eu (mama). inteleg ca trebuie sa raman in RO pana la adoptia devine definitiva. la intoarcerea in Belgia, autoritatea pentru adoptii din BE nu trebuie sa recunoasca acest proces (daca inteleg bine din raspunsul de mai sus). totusi, ce se intampla in perioada de verificari post-adoptie? este necesara o colaborare intre cele doua autoritati (BE/RO)?
2. daca procedez la o adoptie internationala, via autoritati belgiene (la care am acces pentru ca sunt rezident in Belgia) - cum imi este recunoscut copilul de catre autoritatile romane? este considerata o adoptie internationala?
Buna ziua,
Suntem un cuplu de romani stabiliti in Belgia (cetatenia si domiciliul in Romania, rezidenta in Belgia). Ne-ar interesa care sunt noutatile ref posibilitati de adoptie in Romania? Avem posibilitatea sa incepem o procedura de adoptie in Romania? Va fi considerata adoptie internationala in Belgia?
Multumesc anticipat!