Solutii neortodoxe nu pot sa-ti dau, daca tot risti sa incalci legea, nu mai faci nici o ajustare si bonjur ! Fals intelectual, de la 2 la 7 ani ! Nu stiu ce marfa poate avea un butic de 22 de ani. In inventar se pot regasii marfuri vechi, marfuri mai noi cu 19% tva sau marfuri din lunile trecute, cu 24% tva sau marfuri achizitionate cu borderou sau de la neplatitori de tva...vezi ca gasesti, poate gasesti asa ceva sa te ajute. Si inventarul e facut de gestionar sau de administrator, tu nu ai o raspundere in privinta asta. Parerea mea !:-/
Calculul se face in urma unui inventar din care reiese ce marfuri mai sunt in stoc, la care se face corectia ad.com. La aceste marfuri se face un inventar in baza facturilor de achizitie, cu specificarea furnizorului, cui-ului, si la val.de achizitie se afla cat este tva care s-a dedus la momentul intrarii in gestiune. E posibil ca marfa sa nu fi fost purtatoare de tva, sau sa fi fost cu cota de 9% sau 19% sau 24%.
Se fac doua ajustari de tva, una privind stocul, in fct.de cum doriti sa procedati : pretul de vanzare ramane acelasi? Atunci se face nota -371 = -4428 si 371 = 378, astfel dif.de pret intra in ad.comercial. Daca reduceti pretul cu tva-ul aferent, e simplu -371=-4428 si toate preturile scad cu 24%. Totul se face pe baza de inventar. Dar mai este de facut si ajustarea stocurilor neconsumate, adica tva care s-a dedus la achizitie devine tva de plata, nemaifiind deductibil.Si asta asupra tuturor stocurilor, nu se refera numai la marfuri, cuprinde si mijl.fixe neamortizate.
pierderea se acopera din datoria catre asociati 4551 = 1171 pt.1456.15
se lichideaza contul bancar 5311 = 5121 pt.142.00
din numerar se restituie asociatiilor restul de imprumut 4551 = 5311 pt.243.85
apoi se retrage capitalul social 1012 = 456 pr.200 si 456 = 5311 pt.200
si gata. asta e parerea mea.
cum este inregistrare tva-ului de plata (ca si monografie) pt.o achizitie se servicii intracomunitare la o firma inreg.ca platitor de tva pe piata intracomunitara si neplatitoare de tva in Romania?
transferul intre gestiuni se face la pretul de achizitie, pt.ca de la gestiunea de unde pleaca se scade valoarea de achizitie + ad.com.aplicat in nir-ul de la intrare. la gestiunea unde se transfera se face nir in baza avizului de expeditie si se aplica ce ad.com.considerati ca e potrivit.
astfel, aveti un aviz in 2 exemplare, unul cu - si unul cu + si 2 nir-uri. unul cu - si unul cu +.
cele cu - sunt aferente gestiunii de unde pleaca produsele si cele cu + gestiunii unde intra.