avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Activitate vladut2

Activitate vladut2

Ati inteles foarte bine si ma bucur ca ati avut rabdare si puneti suflet in problemele impaienjenite ale oamenilor.
Va multumesc din suflet!
Chiar asa este, s-a ales calea cea maisimpla pentru asocie. Factura pentru consumul de la bransament (100 mc) se descarca direct pe suma consumurilor apometrelor de apartament (58mc) Deci o valoare de 550.00 lei se descarca pe un consum de 58mc.
550/58 = 9.48 lei/mc
Si de aici incepe distractia. 5mc apa rece = 47.40 lei
si nu se termina pentru ca apa rece pentru prepararea apei calde se ia la prtul de 9.48 lei/mc
cu pierderile de pe conucta de apa rece.
Apa calda costa 11.50 le + apa rece 9.48 =20.00lei /mc
Laprepararea apei calde ar trebui sa se ia pretul apei reci de la bransament (5.50lei), la care sa se adauge pierderile de pe conducta de apa calda care sunt mult mai mici.
Da ati inteles bine, mai precis cu numarul de persoane din luna respectiva.
Furnizorul emite factura doar pe bransamentul general. Pe fiecare scara citirea se face de asociatie, asa cum citim si noi apometrele in apartamente. Sunt 22 de scari.

Multumesc din suflet.
HG 1588/2007 art 33
Va multumesc ca incercati sa ma lamuriti, si aveti dreptate, connform consumurilor inregistrate de contoarele de brasament se face repartizarea facturii pe scari. Dar diferenta dintre contorul de bransament general si suma contorizarilor bransamentelor de pe scari se imparte la numarul de scari.
Legea 230/2007 art.48 precizeaza:
Cheltuielile fectuate de asociatia de proprietari pentru plata serviciilor cu apa calda si rece, pentru proprietatile individuale din condominiu (adica pentru apartamentele noastre) se repartizeaza dupa aceleasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii. Adica se descarca la fel.
La baza emiterii facturii a stat urmatorul criteriu:
1- Consumurile inregistrate pe fiecare sacra sunt utilizate la repartizarea facturii pe aceste scari.
2. - Diferentele dintre consumurile cotoarelor de scara si contorul general de bransament se imparte la nr. de scari.

Este exact cum ati spus dumneavoastra, numai ca la fel trebuie descarcata factura si mai departe adica pe proprietatie individuale, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii ei.
Este foarte simplu.
O data factura se plateste de asociatie prin citirea contoarelor de bransament de la fiecare scara, dar regia de apa factureaza la bransamentul general. Si regula deja o stim:
-suma consum contorizat pe scari
diferntele se impatr la nr. de scari.

Aceeasi factura trebuie achitata acum de noi proprietarii individuali dupa aceeasi regula, asa zice legiuitotul, dupa acelasi crieriteriu de repartizarecare care a stat la baza emiterii ei.
-Suma apometrelor de apartament
- diferenta impartita la nr. de persoane din acea luna.

In cazul nostru nu mai avem bransament general si numar de scari si avem
bransament de scara si apartamente, persoane in apartamente.

Daca nu este asa la ce credti dumneavoastra ca se refera art 48 din legea 230/2007? , cu il interpretati?

Nu cred ca aveti dreptate. Scara nu este singura pe lume, scara are legatura cu un bransament general de la la care sunt bransate sa zicem 20 de scari, fiecare cu contntor de bransament de scara. Diferentele dintre contorul de bransament general si suma contoarelor de bransament ale fiecarei scari se mpart la numarul de scari, adica se impart la 20.
Diferentele nu se impart proportional cu consumul pe fiecare scara.
Mai departe spre apartamente diferentele se repartizeaza dupa acelasi principiu, adica prin impartire in mod egal.
Conform Legii 230/2007 Art. 48. (2) Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu.

Bun, dar tocmai acest text al legii 230/2007 reglementeaza modul de repartizare a facturii pe proprietatile individuale. Conform textului, care sunt proprietatile individuale din codominiu? Apartamentele sunt proprietatile individuale si nu se factureaza individual.
Atunci pentru acestea descarcarea facturii se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii ei. La emiterea ei diferentele de consum inregistrate intre bransamentul general si suma bransamentelor de scara se impart la numarul de scari.
Mai departe, spre apartamente trebuie aplicat acelasi principiu. Adica diferenta dintre apartamentele contorizate si bransamentul de scara se imparte proportional la numarul de persoane care locuiesc in luna respectiva.
Multumesc asa este, dar varianta de calcu trebuie sa fie si acoperita legal.
Conform HG 1588/2007 ART. 33 (1),, Asociatiile de proprietari constituite în condominii cu mai multe scari pot sa îsi monteze contoare de apa pe fiecare scara în parte, pentru defalcarea consumului?.
,,Consumurile înregistrate de aceste contoare pot fi utilizate la repartizarea facturii pe fiecare scara. Diferentele fata de consumul înregistrat de contorul de bransament se repartizeaza fiecarei scari în cote-parti egale, în baza conventiei scrise dintre asociatiile de proprietari înfiintate pe scari sau tronsoane de cladire?
Conform Legii 230/2007 Art. 48. (2) Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
Cele dou? articole, respectiv art. 33 din HG 1588/2007 şi art. 48 din Legea 230/2007 nu sunt cu caracter de recomandare şi arat? concret modul de repartizare al consumurilor pe fiecare scar? şi mai departe pe apartamente.
Ţinând cont de preciz?rile art. 33 din HG 1588/2007 şi de preciz?rile art. 48 din Legea 230/2007 este gresit daca se formuleaza:
Diferenţele fata de consumul înregistrat de contorul de bransament se repartizeaz? pe fiecare scar? în cote-parti egale şi mai departe la num?rul de persoane de pe fiecare scar? din luna respectiv?, în cote-parti egale, în baza conventiei scrise dintre asociatiile de proprietari înfiintate pe scari sau tronsoane de cladire.

este gresit daca se formuleaza?
Am inteles si va multumesc, dar mai exista in vigoare legea metrologiei, sau s-a anulat?
Repartizarea pierderilor, diferentelor proportional cu consumul poate fi aplicat in cazul in care toate consumurile din apartamente sunt egale sau atunci cand nu depasesc 5% din consum, conform tolerantei date de clasa de precizie a apometrelor. Acestea sunt agreate de BRML si considerate bune, iar producatorul in specificatiile tehnice precizeaza o clasa de precizie de maxim5%. De ce nu se respecta acest lucru. Diferentele mai mari de 5% nu pot fi contorizate artificial prin majorarea pretului.
Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente.
Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe apa consumata in apartamente, si in baza caror articole legislative??
Mentionez ca lunar consumul de apa rece la bransamentul scarii este 105 -110 mc, iar consumul de apa rece contorizat la nivel de apartamente este de 58 - 65 mc.de apa rece. Diferentele reprezinta 45 - 50mc lunar. Diferentele ajung si la 71% fata de consumul contorizat in apartamente.
Diferentele de consum pe apa calda sunt mai mici, respectiv 15 -25 mc.
Diferentele ajung procentual la 71% fata de consumul contorizat in apartamente.
Diferentele de apa calda ajung la 25-30% fata de consumul contorizat in apartamente.
Este corect pentru toti locatarii ca valoarea facturii sa se descarce direct pe consumul contorizat din apartamente, in conditiile in care consumurile din apartamente sunt total diferite variind intre 0 si 6mc? In aceasta situatie diferentele nu mai exista.
Adica, sa zicem ca 600.00 lei fac 100 mc contorizati la bransamentul de scara pentru apa rece si
acesti 600,00 lei se descarca pe consumul din apartamente, adica pe 58 mc. In aceste conditii, pretul pe metru cub de la 6.00 lei la bransament, ajunge la 10.38 la robinetul din apartamente. Apartamentele care sunt cu 4 persoane si consuma 1 mc de apa rece platesc 20.76lei, iar apartamentele care consuma 5mc de apa rece platesc 50.76 lei.
Acest pret pe mc de apa rece de pe conducta de apa rece, se aplica si apei reci inaite de a fi calda de pe conducta de apa calda. Pe conducta de apa calda pierderile sunt mai mici, oare de ce se foloseste acest pret al apei reci care include pierderile de pe conducta de apa rece?

Astept un raspuns.
Multumesc mult!