avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Activitate ionumih

Activitate ionumih

Cererea este neintemeiata. Fapta de care vb Art.13 isi produce efectele in momentul de fata.
Mentionez ca ANPC a intocmit un proces verbal de constatare a contraventiei fara amenda contraventionala. PV a fost inaintat instantei sa constate daca in contractul de credit in baza caruia s-a intocmit PV, sunt clauze abuzive. Daca instanta hotaraste ca PV are temei abia atunci aplica amenda contraventionala.

Sper sa va ajute aceste informatii si sa reveniti cu noi argumente.

Multumesc,
Buna ziua
Doresc sa dezbatem un subiect care imi va fi de un real folos intr-un proces aflat pe rol in acest moment.


Ordonanta nr. 2/2001

Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.


Vb despre un proces in care o banca contesta procesul verbal intocmit de ANPC in baza clauzelor abuzive din contractul de credit.

Parata argumenteaza cu Art.13 aln 1.

Ei sustin ca data de la care incepe ca curga termenul de prescriptie este data savarsirii faptei. De asemenea ei mentioneaza ca stipularea clauzelor in contract nu este o activitate continua. Nu trebuie confundate EFECTELE contraventiei, care totdeauna sunt continue, cu NATURA JURIDICA a faptei ilicite.

Incheierea unui contract este un fapt uno icto care se infaptuieste dintr-o data; incalcarea legii se realizeaza o singura data in timp ce efectele juridice se produc continuu.

Cum pot intocmi raspunsul al afirmatiile de mai sus ?

Astept cu interes raspunsul dvs.

Multumesc,
IM