avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Activitate altaira

Activitate altaira

Am achizitionat in septembrie 2010 o garsoniera in Bucuresti. Inainte de achizitie, am intrebat pe fiul proprietarei, care se ocupa de vanzare pentru ea, daca exista probleme in bloc, primind un raspuns negativ. La avizier, am observat ca la intretinere exista o persoana cu datorii mari - insa fiind doar una singura, despre care am aflat ca este deja data in judecata de ceva timp, am presupus ca se va solutiona la un moment dat.

La cateva luni dupa achizitie, desi majoritatea apartamentelor de pe scara erau cu platile la zi, s-a pus un anunt cu privire la faptul ca avem datorii mari si ca daca nu se achita cotele riscam sa ramanem fara utilitati. Abia atunci m-am alarmat si, interesandu-ma, am aflat ca de fapt cel pe care il credeam administrator era doar casier, ca vechiul administrator (care nici nu avea atestat, de altfel) si-a insusit in 2009-2010 circa 10000 de lei, incasand cotele de intretinere fara a plati furnizorii. La asta se adauga restantele (exceptand restantierul de pe scara noastra, care incearca sa vanda inainte de a fi executat silit, mai este unul pe scara vecina plus multi in scara vecina care nu isi platesc si din cauza carora avem si noi probleme). Presedintele asociatiei l-a dat in judecata pe fostul administrator (mai multe expertize contabile au atestat furtul) insa nu vrea sa angajeze un avocat pentru ca nu avem fonduri, cei doi restantieri mari sunt de asemnea actionati in judecata, insa tot gasesc motive pentru amanarea cat mai mare a hotararilor definitive.

Inteleg ca puteam sa ma informez mai bine inainte de a cumpara, puteam sa intreb mai multe persoane din bloc sau sa ma adresez direct la furnizori, insa am fost de buna credinta si am presupus ca situatia afisata la avizier este corecta (era un risc acceptabil); nu m-am asteptat sa existe alte datorii din cauza vechiului administrator si vechea proprietara, atunci cand m-am intalnit cu ea, nu a suflat un cuvant despre ele.

Din cate stiu, legea spune ca proprietarul are obligatia " la înstrăinarea proprietăţii, să transmită toate obligaţiile către dobânditor, inclusiv cele cu privire la sumele de plată către asociaţia de proprietari existente la data tranzacţiei, precum şi orice alte informaţii relevante sau având consecinţe asupra drepturilor şi obligaţiilor privitoare la proprietatea care este înstrăinată;".

Evident ca nu as fi cumparat garsoniera daca as fi stiut ca exista atatea probleme; imi asum si partea mea de vina, insa intrebarea este daca i se poate imputa ceva fostei proprietare pentru ca nu m-a informat cu privire la situatia din bloc. De asemenea, in cazul cel mai rau, in care nu se rezolva situatia dpdv judiciar si vom fi obligati sa platim esalonat si pentru datoria cauzata de administrator, avand in vedere ca nu eram proprietara la data respectiva, cum pot proceda?