avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Activitate LeventeR

Activitate LeventeR

Vă rog să vă exprimați opinia privind aplicabilitatea și modul de aplicare a prevederilor art. 7 lit. g) ale Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, coroborate cu dispozițiile art. 70 și urm. ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

O asociație non-profit, organizată în baza OG nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile achiziționează obiecte de artă. Pe termen lung aceste opere de artă vor fi predate unor muzee care le vor expune în cadrul unor expoziții temporare sau permanente.
Obiectele de artă achiziționate sunt sculpturi și picturi ai unor artiști care au decedat deja, sau care sunt încă în viață.
Operele de artă sunt cumpărate de la trei categorii de persoane:
a) însuși artistul
b) membrii de familie ai artistului (decedat sau în viață) care au dobândit opera de artă drept cadou de la artist sau cu titlu de moștenire
c) terți, persoane fizice, care au în proprietate opera de artă în cauză.
În contractul de vânzare-cumpărare al operei de artă se trece și o clauză contractuală conform căreia vânzătorul transmite cumpărătorului dreptul de a expune opera de artă în cauză.

Vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:
1. Având în vedere dispozițiile art. 7 lit. g) ale Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe și având în vedere dispozițiile art. 70 și urm. ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care este regimul juridic al impozitării contractului de vânzare-cumpărare a operei de artă în cazul celor trei categorii de vânzători, în situația în care aceștia vând operele de artă din patrimoniul lor personal?
2. Ele se impozitează ca venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau fiind vorba de vânzarea ocazională a unor bunuri mobile din patrimoniul personal, nu se calculează nici un fel de impozit la acest tip de venit?
3. În care dintre aceste trei situații contractul reprezintă un simplu contract de vânzare cumpărare al unui bun mobil și în care dintre aceste variante se transmit și drepturile de autor aferente acelei opere de artă?