avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Activitate clarita00

Activitate clarita00

Multumesc pentru acest raspuns!
Nu ma asteptam la asa o viteza de reactie!
Acum cativa ani m-a cautat o cunostinta, disperata, spunandu-mi ca i-a decedat contabilul si ca ma roaga sa ii preiau evidenta contabila. Societatea vindea textile-incaltaminte - in chirie - intr-un raionas al unui mare magazin si era cam "pe duca". Eu lucram pe atunci la o firma de contabilitate. Pentru ca nu era mare lucru si pentru ca ii stiam relativ bine pe proprietarii afacerii, am acceptat sa-i ajut, data fiind conjunctura nefericita care ii aducea la mine. L-am anuntat pe seful meu ca am sa prestez un timp munca voluntara si, mai mult, el a fost de acord sa le semneze si bilantul.
Dupa un an si jumatate de "agonie" si plina de datorii, firma s-a vandut.
Si-au luat absolut toate actele, i-am ajutat sa intocmeasca procesul verbal de predare-primire cat mai corect si complet si... dusi au fost. Ba mai mult, le-am dat pe un CD si baza de date, in caz ca mai au nevoie de ceva...
Acum, dupa doi ani, ma cauta disperat administratorul firmei (cunostinta mea) sa-mi spuna ca l-a cautat Politia economica si l-au pus sa plateasca din datoriile pe care le avea societatea pe care a o vanduse, pe cele cu retinere la sursa. Si ca trebuie sa ma prezint si eu sa dau niste declaratii ... Si sa le duc si niste fise de cont si niste balante... Si ca daca nu ma duc de bunavoie o sa-l caute pe cel care le-a semnat bilanturile ...
Ca eu nu am ce sa declar pentru ca numele meu nu apare nicaieri, imi este foarte clar. Probabil ca il vor "calca" pe fostul meu patron pentru declaratii. Ca baza de date nu stiu, zau, daca o mai are...
Intrebarea mea este : are contabilul obligatia sa pastreze bazele de date cu evidentele contabile ale fostilor clienti, societati comerciale?
Am putea fi implicati eu si fostul meu patron in aceasta poveste, in vreun fel?
Ce reactie ar trebui sa am fata de organele de la Politia economica, care s-au interesat de numarul meu de telefon si mi-au transmis prin cunostinta mea ca as face bine sa-i caut ca sa stam de vorba?