Multumesc frumos pentru raspunsuri, insa:
1. Daca incheiem un contract de v-c cu uzufruct, in cazul in care unchiul nu isi va plati datoriile la stat, mama este cea care va trebui sa i le plateasca, nu? Ca doar va fi apartamentul sau. Recunosc, ramane cu imobilul, dar....omul nu a fost prea cinstit cu ea nici pana acum.
5. Unchiul a venit in orasul in care locuieste mama mea, ca sa "ii fie ei mai usor" si doreste sa incheie actul aici.
Mentionez ca la momentul acesta nu este facuta iesirea din indiviziune. Daca merg ei la notariat si fac acest lucru, mama merge in orasul respectiv si isi plateste datoriile aferente jumatatii sale, oare nu este mai bine?
Fiecare ramane sa aiba grija de jumatatea sa, iar dupa moartea unchiului vom vedea ce facem cu fiul sau.
Buna ziua, iata speta: mama si fratele ei, au mostenit un apartament de la mama lor. Detin certificat de mostenitor, fiecare pentru 1/2 din apartament, emis in urma succesiunii facute la notariat, unde se afla imobilul.
Fratele a fost casatorit 1 data, inainte de emiterea certificatului de mostenire, are un baiat major. Au divortat prin acum 20 si ceva de ani.
In momentul in care s-a facut succesiunea, fratele era casatorit cu cea de-a doua sotie. Impreuna, au vandut apartamentul pe care il detinea impreuna cu sotia, s-au mutat in apartamentul mostenit, caruia i-au adus imbunatatiri si in care au locuit pana in 2009, cand au divortat. In momentul de fata fratele locuieste singur in apartamentul in cauza. El sustine ca ce-a de-a doua sotie nu a avut si nu are pretentia de a primi ceva din 1/2 mostenita de fratele mamei si nici la despagubiri, insa vorbele nu pot fi luate drept certitudine.
Acum, bolnav, cu o pensie foarte mica din care nu se poate intretine si singur, fratele doreste sa incheie un contract de vanzare-cumparare a jumatatii sale cu mama mea, mentionand ca singura clauza dreptul ca el sa locuiasca in acest apartament pana la finalul vietii.
Rugamintea este sa ne ajutati sa gasim cea mai buna varianta prin care sa nu iesim in pierdere si nici sa nu ne obligam sa-l intretinem, pentru ca avem deja antecedente in sensul ca la momentul mutarii fratelui in apartamentul mostenit, fara acordul mamei mele, acesta ii promisese o anumita suma ca despagubire, bani pe care desigur nu i-a vazut niciodata, precum nici vreunul din bunurile existente in acea casa.
Cele cateva nelamuriri care imi vin in minte acum sunt:
1. Contractul de vanzare cumparare presupune ca apartamentul va reveni in intregime mamei mele, iar fratele va locui acolo toata viata. In conditiile in care el nu reuseste sa isi plateasca darile, va trebui sa o faca ea, nu, ca doar e casa ei? Daca punem o clauza in acest sens, pe care el nu o va respecta, va trebui sa-l dea in judecata, dar daca nu are bani? tot noi suntem in pierdere. Desigur, el afirma ca nu doreste ca dupa moartea sa mama sa se "bata" cu fiul sau, mostenitorul de drept al jumatatii sale, insa mi-e teama ca interesele sale sunt altele.
2. Chiar daca el afirma contrariul, oare ce-a de-a doua sotie, cu care era la momentul aducerii de imbunatatiri mostenirii in cauza si de care a divortat, nu are pretentii la partea sa ori la despagubiri?
3. O fi mai bine ca mama sa isi pastreze 1/2 din apartament si sa-l lase sa faca ce vrea cu 1/2 a lui? In plus, vad ca nu se arata prea incantat sa vanda impreuna apartamentul si sa imparta banii frateste.
4. Daca se ajunge la vanzare-cumparare, aceasta se poate incheia in alt oras decat cel in care se afla imobilul?
Cum facem astfel incat mama nici sa nu piarda jumatatea sa si nici sa nu il ia in "crestere si ingrijire" pe fratele sau? Ce documente trebuie sa prezinte fratele pentru ca noi sa fim siguri ca actul incheiat la notariat este valabil? (asta daca ajungem atat de departe).
A.....despre datorii. Impozit, apa, etc...is cam multe neplatite. Mama poate oare sa mearga sa achite jumatate din datorii, aferente partii sale din casa? Asta in ideea in care sa nu se adune o suma astronomica.
Va multumesc pentru ajutor.