avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Activitate gina.lucia

Activitate gina.lucia

Răspuns la discuția Declaratie unica rectificativa

Sinteza privind obligaiile de plata CASS
ESTIMAT REALIZAT OBLIGATIA FINALA
Estimat sub plafon
Nu opteaz-
Realizat sub plafon Nu datoreaz CASS

Estimat sub plafon
Opteaz-
Realizat sub plafon Depune declara-
ia în termen
Datoreaz CASS
10% x 11.400 lei (6 luni)

Estimat sub plafon
Opteaz-
Realizat sub plafon Depune declara-
ia ulterior termenului
Datoreaz CASS
10% x 1.900 x nr. de luni rmase

Estimat sub plafon Realizat peste plafon Datoreaz CASS
10% x 22.800 LEI (12 luni)

Estimat peste plafon Realizat peste plafon Datoreaz CASS
10% x 22.800 (12 luni)

Estimat peste plafon Realizat sub plafon
Este salariat
Nu datoreaz CASS

Estimat peste plafon Realizat sub plafon
Nu este salariat
Datoreaz CASS
10% x 11.400 (6 luni)


art.174 alin (18) În cazul în care persoanele fizice aflate în situaţia prevăzută la art. 170 alin. (1) realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat şi nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1), acestea datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe ţară şi depun declaraţia prevăzută la art. 122, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Poate gresesc...dar eu de aici inteleg ca platesc doar 6 luni...
Răspuns la discuția Declaratie unica rectificativa
Va multumesc pentru raspuns.

Puteti, va rog, referitor la CASS sa-mi dati si articolul de lege.
Multumesc.
Va rog..putin ajutor...
Am avut anul trecut in declaratia unica Cap1- venituri realizate in sistem real 2017 si
Cap2- venituri estimate in sistem real 2018 + venituri estimate pe norme de venit agricole 2018 + Cass estimat
1. Trebuie sa rectific norma de venit pe anul trecut . Capitolul 1 mai apare in decl rectificativa (fara sa bifez rectificativa? ...sau apare doar capitolul 2 (cel pe care il rectific) ?
2.Daca anul trecut am avut venituri estimate peste plafon, si am platit 12 luni CASS, iar in decl rectificativa am venitiri sub plafon...modific de plata 6 luni CASS (pt anul 2018)
Pt un PFA cu activitate agricolă care trebuie sa depună rectificativa la declarația unica 2018 cu norma de venit redusă:
1.norma de venit se trece aceeași cu norma de venit redusă? Daca trec norma de venit normala si apoi urmatoare căsuța cu norma de venit redusă, dupa ce validez si salvez declaratia mi se schimbă si imi apare la norma redusă la fel ca la norma de venit normala. Doar daca completez la fel la amândouă ramane la fel.
2.Se trec si celelalte tipuri de venituri care erau in declaratie, dar care nu le rectific?
3. Daca am avut in declaratia initiala venit peste plafonul minim si am platit CASS pt 12 luni, iar acum (cu norma de venit redusă) am sub plafon...ramane la fel cu 12 luni, sau pot sa nu mai plătesc deloc ?
4. Rectificativa se completează pe acelasi formular de anul trecut sau trebuie cel actualizat de anul asta?
Buna seara,

Daca NU sunt salariat si am un PFA la care estimez venituri sub plafonul minim sunt obligata la plata CASS pt 6 salarii min sau este optional?

Multumesc.
Am un fost angajat care a lucrat in perioada 1992-1994 cu functia de mecanic agricol. Trebuie sa ii completez o adeverinta de vechime in vederea pensionarii. In adeverinta este mentionat faptul ca..." pentru perioada lucrata i s-a retinut si virat contributia de 3-5% pentru pensia suplimentara, precum si cota C.A.S. care au fost virate la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat."...Mi s-a cerut sa completez temeiul legal in continuarea acestei fraze. Va rog, daca puteti sa ma ajutati cu ce trebuie sa scriu....ce temei legal trebuie completat ?

Multumesc.
Buna ziua,

Ce documente sunt necesare la Casa de Pensii pentru a incheia un contract pentru pensie?
Mentionez ca este vorba despre o persoana cu un PFA care plateste impozit pe norma de venit cu activitate in agricultura, iar de la Financiar i s-a spus ca cei din domeniul acesta de activitate nu mai depun la ei declaratia 600, ci trebuie sa mearga la casa de pensii.

Multumesc.
Buna ziua,
Daca mi-am radiat PFA-ul, peste un timp pot sa imi infiintez alt PFA cu acelasi cod caen si pe acelasi nume?
Buna ziua,

Am un fost angajat care a lucrat in perioada 1992-1994 cu functia de mecanic agricol. Trebuie sa ii completez o adeverinta de vechime in vederea pensionarii. Unde gasesc in ce grupa trebuie sa-l incadrez. Grupa a II-a este din cate stiu eu, dar trebuie sa scriu si temeiul legal. Aveti idee cum sa scriu in adeverinta sau unde sa caut? Am gasit Ordinul M.M.P.S nr. 50/90, dar nu sunt anexele complete.
Va rog mult daca puteti sa ma ajutati. Imi trebuie destul de repede un raspuns.

Multumesc,
Cu stima,
Gina
Discuție SOLD TVA
Pentru o societate la care depun decl la trimestru am cerut rambursarea TVA-ului in decontul din 09.2014 si banii mi-au intrat in februarie 2015. In decontul din dec 2014 am pornit de la 0 , iar in balanta din dec 2014 imi ramane si suma pentru care am cerut rambursarea (pana in februarie 2015 cand a fost operat extrasul de cont) . E corect asa? Nu trebuie contul 4424 (tva de recuperat) din balanta pe decembrie 2014 sa corespunda cu soldul din decl 300 pe decembrie 2014. Cum sa procedez?
Pentru sumele care nu au fost restituite se face nota ctb : 6581 = 4424 ?

Multumesc.