Buna ziua,
Sper sa ma puteti ajuta intr-o problema legata de drepturi de autor. Este vorba de un site (apartinand unei entitati nonprofit) care isi propune sa ofere resurse pentru oamenii de afaceri: manuale, ghiduri, tratate, studii, analize, articole din media, statistici, legislatie. M-ar interesa in ce conditii pot fi acestea fi preluate. Acestea ar fi, punctual, intrebarile:
1. In ce situatii se poate face preluarea textelor fara probleme? (Daca ai acordul autorului? Daca folosesti surse publice? Mai sunt si alte situatii?)
2. In ce masura este acceptabila repovestirea/reformularea unui articol/studiu? (eventual, cu citarea sursei)
3. In ce masura este acceptabila pastrarea textului original, cu modificarea datelor de identificare (nume proprii, cifre, date calendaristice, repere de loc si de timp)?
4. Iei un capat, o portiune din text sau faci o sinteza a textului si apoi dai un link catre sursa. In ce masura functioneaza asta, fara sa-l avertizezi pe autor/detinatorul drepturilor de proprietate intelectuala?
5. Un scurt exemplu: iei 7 studii, fiecare referindu-se la o piata de servicii din UE (27 de tari), demontezi continutul si il reasamblezi altfel - faci 27 de studii, focusate pe tari, nu pe servicii, iar in fiecare studiu vei avea 7 piete descrise pentru tara respectiva. Alt exemplu similar: abordezi problema din alt unghi, schimbi structura, folosesti toate datele/informatiile de la sursa, dar incepi altfel, construiesti o demonstratie diferita si formulezi alte concluzii. Practic, pastrezi informatia factuala, dar o folosesti diferit. In ce masura este aceasta metoda conforma cu legea?
6. Si, in fine, in ce masura poti sa te prevalezi de faptul ca preiei un material postat ca anonim (fara autor) de pe site-ul unui tert?
Imi cer scuze pentru numarul mare de nelamuriri.
Va multumesc