Buna ziua.
Seful meu din Israel mi-a propus sa fiu UBO (ultimate beneficial owner) pentru o companie de cyptocurrency exchange din Estonia pentru o suma lunara. M-a contactat pe mine pt ca are nevoie de un UBO rezident UE.
Compania se ocupa de schimbul valutar din criptomonede in diverse valute, e infiintata in 2019 si urmeaza a fi controlata de seful meu si conglomeratul lui de companii.
Implicarea mea ar fi una foarte mica dpdv al activitatii, dar semnatura mea ar aparea pe toate contractele, bilanturile contabile etc.
Eu am incredere in acest domn, lucrez cu el de mai mult de 3 ani, dar am totusi niste dubii, avand in vedere ca semnatura mea electronica ar fi aplicata de angajatii sai/contabilii sai, uneori fara ca eu sa fiu consultat.
Ma puteti ajuta cu niste sfaturi? Cat este de legala o astfel de procedura? La ce riscuri legale/fiscale m-as expune?
Buna ziua,
As dori sa incep o afacere prin care sa inchiriez diverse bunuri contra cost (nu as vrea sa dau mai multe detalii pentru ca ideea este una relativ noua si prefer sa fiu discret).
M-ar interesa sa stiu care ar fi cadrul legal in care as putea face asta. As putea sa desfasor genul acesta de activitate in cadrul unui PFA sau este necesar un SRL? Daca ambele variante sunt legale, imi puteti spune care sunt beneficiile si dezavantajele pentru fiecare?
In ce conditii as avea posibilitatea sa desfasor aceasta activitate si cum as putea sa imi fac un stoc de produse- trebuie cumparate individual cu factura, sau pot cumpara si produse second hand de la persoane fizice pe care sa le pot inchiria ulterior?
Inchirierea se va face in baza unui contract semnat de ambele parti, dar as vrea sa am posibilitatea de a folosi si o platforma online unde clientii sa poata rezerva produse, sa faca plati online (atat pentru inchiriere cat si ca garantie pentru produsele pe care le vor primi). Cum se poate face aceasta integrare dpdv legal?
Va multumesc in avans pentru raspunsuri
{Sper sa fi postat in forumul care trebuie, nu am reusit sa imi dau seama exact in care dintre forumuri ar trebui sa ajunga intrebarea. Daca ar fi mai potrivita in alta parte, rog un admin fie sa o mute, fie sa imi spuna unde o pot muta singur. }
Buna ziua,
Am lucrat timp de aproape un an la o companie de IT din Bucuresti cu contract individual de munca, pe pozitie de management cu perioada de preaviz stipulata in contract de 45 de zile lucratoare. Am incetat colaborarea cu ei in luna mai, de comun acord, incheierea contractului facundu-se cu acordul partilor incepand cu data de 3 august ( atunci cand mi-ar fi expirat preavizul). Intelegerea verbala a fost sa nu ma mai duc la birou dupa ce am semnat incheierea.
Acum din cauza unor probleme financiare, compania este in plina restructurare, au fost dati afara zeci de angajati, iar banii pe care ar fi trebuit sa ii iau intarzie sa apara, desi stiu ca angajatii care au ramas au luat salariile cu o zi intarziere.
Raspunsul pe care l-am primit de la ei de fiecare data a fost "nu avem bani, cand o sa ii avem, te vom plati".
As vrea sa stiu care imi sunt optiunile in cazul asta, ce as putea face pt a primi banii pentru cele 45 de zile de "preaviz" + zilele de concediu ramase.
Va multumesc
Va multumesc foarte mult pentru ajutor
VA multumesc. Ca sa ma asigur ca am inteles corect, daca eu depun cerere de CO, angajatorul o poate aproba sau refuza. DAca nu depun cerere de CO, angajatorul nu ma poate trimite acasa in ultimele zile ca sa nu imi plateasca ultimele zile de concediu pe care nu le-am folosit, si are obligatia la finalul perioadei contractuale sa ma compenseze pentru aceste zile. COrect?
Ok deci daca inteleg corect, decizia se ia la mica intelegere. Eu spre exemplu vreau sa vin la serviciu pana in ultima zi de contract si sa fiu platit pentru zilele de concediu pe care nu le-am luat.
Angajatorul poate refuza? Ma poate obliga sa imi iau zilele de concediu in perioada de preaviz daca nu doreste sa ma compenseze pentru ele?
Va multumesc pentru raspuns, am citit si eu articolele pe care mi le-ati citat. Intrebarea mea era totusi daca este dreptul meu sa aleg daca imi iau zilele de concediu in perioada de preaviz sau daca este dreptul angajatorului sa determine asta.
VA multumesc!
Buna ziua,
Este sau nu dreptul meu ca angajat sa aleg daca vreau sa fiu platit pentru zilele de concediu neefectuate in momentul in care mi se incheie contractul de munca? Sunt angajat de 3 ani cu contract de munca pe perioada nedeterminata si de curand am fost anuntat ca nu mai sunt necesare serviciile mele. Sunt obligat sa imi iau zilele de concediu in perioada de preaviz? Sau am dreptul sa vin pana in ultima zi la serviciu si sa primesc compensatie in bani pentru zilele de concediu ramase?
Va multumesc pentru raspunsuri, daca ati putea sa imi aratati si articolul din lege care prevede oricare dintre raspunsuri, v-as fi recunoscator.
O zi buna!
Va multumesc mult pentru ajutor. :) Si da, tocmai asta am incercat sa subliniez, ca nu ma pot incadra la punctul (1) doar cu o sapca. Chiar daca as incerca, nu m-ar lua nimeni in seama :)
Mie mi se pare ca legea lasa loc de interpretare. Faptul ca se mentioneaza in (3) ca pedeapsa cu inchisoare de la un an se aplica persoanelor care "poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice", mie personal imi spune ca teoretic ar fi in regula sa detin o uniforma sau un semn distinctiv al unei autoritati publice atata timp cat nu port respectivele articole.
De asemenea, faptul ca as avea respectivul articol vestimentar in masina nu cred ca se incadreaza ca si "Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat" atata timp cat nu as conduce cu sapca de polititst pe cap si nu as da ordine in trafic.
Acuma, traind in Romania banuiesc ca depinde peste cine dau daca doamne fereste se intampla sa ma opreasca vreo masina de politie sa ma ia la intrebari, poate mai mult decat legea in sine.
Nu am deloc experienta juridica, am interpretat ok legea? Sper sa aiba sens ce am scris mai sus in mesajul asta