avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Activitate radix

Activitate radix

Răspuns la discuția Anulare donatie
Multumesc mult. Vă voi urma sfaturile si voi angaja un avocat. Inainte de asta, as dori sa ma informez mai bine.

Conform contractului de vânzare-cumpărare, terenul aferent este de 250 de mp (vânzătorul, sora mamei, a fost membru CAP), desi curtea aferenta casei este de 1980 mp conform masuratorilor cadastrale.
Dupa decesul bunicii, mostenitorii (mama, sora ei care a fost vanzatoarea casei si fratele lor) s-au inteles cum sa imparta terenurile mostenite (intravilan si extravilan), iar in titlul de proprietate al mamei, a fost inclusa si curtea casei, inclusiv cei 250 mp din contract, conform cererii depuse de mama in 1993 pentru emiterea titlului.

As putea include in actiunea in constatare si cererea de anulare a titlului de proprietate si dispunerea de emitere de titluri pentru curte, respectiv pentru diferenta de teren care apoi va intra in masa succesorala ?

Am incercat acest demers in urma cu circa un an prin intermediul primariei, care urma sa inainteze cererile de anulare a titlului initial si de emitere de noi titluri, dar la circa o luna, secretara primariei a decedat, iar celor care au preluat atributiunile acesteia le-au trebuit cateva luni pentru a prelua toate dosarele aflate in litigii la primarie. Ulterior am primit un raspuns scris de la primaria unde este casa, din care rezulta ca institutia Prefectului a comunicat ca nu poate face o conexiune intre vanzatoarea casei (sora mamei) si mama, pe numele careia este titlul de proprietate pentru teren.

Mentionez ca matusa este in viata, dar nu este transportabila.

Cu stima,
S
Răspuns la discuția Anulare donatie
Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti ce documente trebuiesc depuse in instanta (copii, originale etc), daca este nevoie sa angajez un avocat si daca se poate rezolva intr-un singur termen.

Va multumesc
Discuție Anulare donatie
As dori sa stiu daca pot anula donatia unui imobil catre parintii mei.
In 1982 parintii mei detineau o casa intr-un sat si au dorit sa mai cumpere una cu o curte mai mare. Deoarece nu aveau voie sa detina doua case, au cumparat-o pe a doua pe numele meu, aooi, dupa cativa ani au vandut-o pe prima si am donat-o pe a doua catre dansii. In perioada respectiva nu eram casatorit, nu am contribuit cu bani si am refuzat sa primesc o parte din suma rezultata din vanzarea primei case, considerand ca sunt banii parintilor mei.
In 2006 a decedat mama, iar in iulie 2009 a decedat si tata, caruia i-am facut toate cele crestinesti, incepand cu inmormantarea si urmeaza in curand parastasul de 2 ani. Toate cheltuielile le-am suportat singur, desi mai am o sora, dar aceasta nu a avut nici o participare (nici nu a venit la inmormantarea tatalui). Tot eu am achitat toate datoriile restante, facturi, impozite etc., dupa decesul tatalui, sora mea neparticipand cu nimic, nici macar cu prezenta, desi locuieste la circa 2 km.
Vreau sa fac unele reparatii la casa, care necesita cheltuieli semnificative, pentru ca nu doresc sa o instrainez si, fiind nelocuita, incepe sa se degradeze. Inainte de a face cheltuielile, as vrea sa clarific situatia casei, apoi vreau sa o las pe sora mea care locuieste in sat, sa o administreze (eventual sa o inchirieze), dar nu doresc sa o vanda. Eu locuiesc intr-un oras la circa 25 km.
Nu am facut succesiunea dupa decesul parintilor, iar sora mea treneaza aceasta, motivand mereu ca nu are bani. Nici eu nu dispun in prezent de sumele necesare si nu pot suporta singur toate cheltuielile.
In situatia prezentata mai sus, mi se pare mai simplu daca as putea anula actul de donatie, care nu contine nici un fel de clauze, iar dezbaterea succesiunii ar fi mai simpla (ar mai ramane circa 6 hectare de teren extravilan).

Pot folosi art 836 C Civil pentru constatarea nulitatii ? Dupa donatie, mi s-au nascut 2 copii.
Termenul de prescriptie este de 30 ani conform art 840 C Civil.

<<Orice donatiuni prin acte intre vii facute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti in timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi facut, fie chiar donatiunea mutuala sau remuneratorie, fie in fine donatiunea in favoarea maritagiului facuta sotiilor de oricare alta persoana, afara de ascendentii lor, sint revocate de drept, daca donatorul, in urma donatiunii, dobindeste un copil legitim, un postum, sau chiar cind a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent.>>

Va multumesc mult pentru eventualele sfaturi.