Buna ziua, doresc un punct de vedere, comentariu si eventual sugestii la situatia urmatoare:
M-am prezentat in audienta pe 12/7 la PMB pt un dosar L10 (care implineste 10 ani), audienta la consilierul juridic responsabil de dosar, pt a cunoaste stadiul dosarului.
In fapt in acest dosar s-a emis o dispozitie pt masuri reparatorii (nu am facut notificare chiriasilor la timp sa nu cumpere certificatul de mostenitor de la autor obtinut ulterior din cauza de act de deces afara, dar imobil preluat de stat fara titlu si totusi vandut), in martie 2008, dosarul a plecat la prefectura pt controlul de legalitate de unde a fost returnat la PMB pt complectare acte (declaratie de notorietate/declaratie ca autorul nu a primit despagubiri, etc).
La dosarul PMB exista o adresa PMB catre subsemnatul, emisa dupa ce dosarul s-a reintors de la prefectura, adresa - pe care mi-a aratat-o consilierul (am copiat-o) si mi-a explicat ca nu se (mai ?) trimit recomandat - prin care mi se cereau actele cerute de prefectura , adresa pe care nu am primit-o niciodata, desi primesc tot ce vine prin posta fara probleme. Totodata, unul din buletinele de identitate ale unui notificator din dosar expirase, am depus cartea de identitate in curs de validitate, drept pt care se va emite o noua dispozitie (precedenta urmand sa fie anulata).
Cu aceasta ocazie am aratat consilierului juridic ca:
calculul cotei de teren aferent apartamentului este gresit (cota mai mica decat cota reala, din actul de proprietate al autorului notificatorilor). Consilierul mi-a explicat ca ia in considerare NUMAI cota de teren din actul de v/c pe L112 de la stat catre chirasul cumparator. Am explicat ca e ceva ilogic: am depus actul de proprietate din 1945 al autorului meu, act care identifica perfect bunul imobil in consistenta sa exacta (apartament si cota aferenta de teren) si celelalte dovezi cerute. Cu aceste acte ajung sa mi se reconstituie acest drept de proprietate care se transforma in masuri reparatorii ca urmare a situatiei descrise, dar cota de teren, pentru care mi se acorda despagubiri, este luata din actul de vanzare din 1997.
Mai mult, am aratat ca pentru un apartament identic, cu un etaj mai sus, pentru care am obtinut restituirea in natura, in dispozitia PMB a fost indicata cota exacta asa cum figura in actul de proprietate 1945 al autorului meu.
Raspunsul consilierului juridic PMB a fost: da, pentru restituirea in natura dosarul NU merge la prefectura pt control de legalitate - se emite dispozitia si se face punerea in pôsesie. Pt masuri reparatorii prefectura ne returneaza dosarul daca indicam alta cota de teren aferent decat cea din actul de v/c pe L112.
Doresc sa stiu:
1.) nu am cum sa verific spusele consilierului juridic PMB privind cota aferenta de teren - daca asa stau lucrurile cum le-a prezentat consilierul ?
2.) daca in stadiul actual al legislatiei, in termen legal de la emiterea dispozitiei PMB L10 pentru masuri echivalente (care NU se mai platesc si probabil nu se vor mai platii) poate fii atacata dispozitia pt a cere restituirea in natura a bunului ?
3.) orice alte comentarii si sugestii la situatia mai sus descrisa.
4.) se poate introduce o actoiune in comparare de titlu de propietate cu proprietarul actual (fostul chirias) ?
Va multumesc pentru atentia acordata acestui subiect si eventuale raspunsuri,
GS