Conform dispozitiilor art. 34 din Decretul 31/1954 privitor la persoanele fizice si juridice, societatea comerciala nu are capacitate de folosinta pentru a putea incheia acte juridice cu titlu gratuit.
„Persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut. Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul.”
O societate comerciala este constituita in vederea efectuarii de acte de comert si obtinerii unui profit. Raportat la specificul actului de donatie, in sensul ca acesta este cu titlu gratuit, este evident faptul o societate comerciala nu poate incheia un astfel de act juridic, intrucat ar incalca principiul conform caruia societatea comerciala trebuie sa obtina avantaje materiale de pe urma fiecarui act juridic incheiat de aceasta.
Interzicerea incheierii unui act juridic de donatie este un impediment impus de legiuitor in scopul de a nu se produce reducerea patrimoniul societatii comerciale in vederea prejudicierii creditorilor societatii, precum si pentru a se evita disimularea anumitor activitati ilicite avand drept tel diminuarea patrimoniului societatii.
Societatile comerciale pot incheia contracte de sponsorizare, in baza carora si partea cocontractanta se obliga sa respecte anumite conditii impuse de sponsor, considerandu-se ca acest gen de contracte sunt valide in conditiile in care nu ar prejudicia interesele creditorilor societatii, precum si in conditiile in care prin acest act nu s-ar reduce activele societatii, cu intentia de a se crea in mod fraudulos imposibilitatea de plata.
In ceea ce priveste actele de donatie, exista doua opinii in sensul ca aceste contracte pot fi incheiate intre o societate si o persoana juridica sau fizica in conditiile mai sus amintite, iar a doua opinie sustine faptul ca acest gen de contracte sunt contrarii interesului pentru care s-a constituit societatea, fiind lovite de nulitate absoluta. Totusi, in practica se admite ca societatea comerciala poate incheia contracte de donatie cu ONG-uri.
Denuntarea unilaterala a contractelor se face printr-o notificare adresata operatorului de telefonie mobila prin care se aduce la cunostinta acest lucru.
De asemenea se invoca dispozitiile art. 84 din Legea 296/2004 privind codul consumului, avand urmatorul text: “Dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept.”
In temeiul acestei dispozitii legale, subsemnatul isi exercita dreptul de a denunta in mod unilateral contractul / ele.
Prin urmare, se solicita incetarea emiterii facturilor aferente contractului / elor, constatarea faptului ca acestea nu isi mai produc efecte intre parti si de asemenea sistarea oricarui serviciu din partea societatii societatii de telefonie in temeiul respectivului contract.