Va multumesc pentru raspuns, apreciez foarte mult ajutorul pe care il dati prin acest site. V-as ruga, daca se poate, de un sfat si pentru punctul 1 al solicitarii mele.
Deci daca angajatul da in judecata o firma din Bacau, la care a lucrat, iar domiciliul lui actual, cu viza de flotant sau cu mutatie, este in Ploiesti, trebuie sa se deplaseze angajatul in Bacau pentru fiecare infatisare la proces?
Buna ziua,
Speta:
1.Sotia este angajata cu contract de munca la firma la care sotul este asociat unic. In urma neintelegerilor si declansarii divortului, ea isi da demisia. Acum doreste sa dea in judecata firma pentru neplata salariilor pe ultimii ani lucrati (3, ca restul datoriei se prescrie). Argumente: nu exista absolut nicio dovada semnata de ea (fluturas, etc) care sa ateste ca i s-au platit drepturile salariale, niciun virament bancar pe numele/contul ei, i s-au platit faptic doar asigurarile de sanatate si bonurile de masa.
Exista, intr-adevar, plati catre contul ei bancar, dar nu din contul firmei, ci din contul de persoana fizica al sotului. Prin controlul absolut al banilor, sotul a dorit sa-si controleze sotia, iar acum el considera ca ea n-are nicio sansa de castig in instanta si ameninta ca inchide firma, o baga in faliment, transfera totul pe alta firma, etc, pentru a nu-i da ei niciun ban. Ea are sau nu sanse de castig daca inainteaza o reclamatie la ITM in acest sens si daca da firma in judecata?
2.Femeia s-a mutat in alt oras si pana la divort are viza de flotant in orasul in care locuieste acum. Poate muta judecarea litigiului de munca in orasul in care locuieste acum, dovada fiind viza de flotant? Sau, ca sa-l mute, trebuie sa-si faca si ea mutatie definitiva la noul domiciliu? Are sanse sa mute procesul la actualul sau domiciliu, ca sa evite cheltuielile suplimentare de deplasare in orasul in care isi are sotul resedinta, respectiv firma sediul?
Un sfat, va rog. Multumesc.
Va rog sa ma lamuriti in cateva probleme legate de procedura de partaj de dupa divort.
1. sotul este asociat unic la societate infiintata inainte de casatorie. a achitat impozitul pentru dividende in decursul anilor de casatorie, insa nu a scos efectiv toti banii respectivi din firma, sunt ramasi in contul contabil de dividende. sotia are dreptul la impartirea acestor dividende? daca da, atunci la care bani din dividende are dreptul prin partaj, la cei deja scosi din firma sau cei ramasi?
2. sotul s-a imprumutat ca persoana fizica de la mama sa (pot impreuna sa faca un act, evident). de acesti bani nu a beneficiat sotia direct, nici macar nu a avut acces la ei, fiindca sotul a creditat cu ei firma (exista dovada viramentelor online prin care a creditat firma, dupa ce a incasat tot online de la mama sa). sotul sustine ca acest credit al sau conteaza la partaj. este adevarat sau nu?
3.poate fi relevant faptul ca sotul a creditat firma de-a lungul anilor de casatorie cu mai mult decat ii permitea venitul salarial (unicul sau venit), dovada ca a reinvestit banii din dividende (incasati partial ca persoana fizica), sustragandu-se astfel de la impartirea acestor venituri cu sotia?
4. daca sediul social al firmei este totodata si locuinta de familie, proprietate exclusiva a sotului, iar absolut toate imbunatatirile, tot mobilierul, aparatura, etc, (multe astfel de bunuri fiind exclusiv de uz casnic) sunt achitate/achizitionate de societate, sotia are vreun drept asupra lor la partaj?
Va multumesc.