avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Activitate cineva-cineva

Activitate cineva-cineva

alexandrugroza a scris:

Sunt convins ca nu sunteti un incepator in materie de biti si bitisori, insa sunt destule minti luminate, chiar si in cadrul politiei/DIICOT/etc., care vor reusi sa decripteze daca se vrea cu adevarat.

Oricat de luminate sau nu ar fi persoanele care ar dori sa decripteze continutul unui HDD criptat, daca criptarea este facuta corect,AES 256 biti, nu ar putea sa o decripteze in timp util deoarece ar dura enorm.Cu toate calculatoarele din lume puse la un loc ar dura destul de mult.
alexandrugroza a scris:

4.S-o fi inventand criptarea, insa daca se salta HDD-ul prin mandat, tare as vrea sa vad pe acela care nu pune la dispozitie si cheia, as vrea sa-i aud argumentele refuzului, sa nu credeti ca v-a tine .."nu imi amintesc".

Oricum fapta este cunsumata in cazul de fata, nu mai are rost nici o discutie cu privirea la criptari si alte lucruri.Nu cred ca foarte mula lume crede ca va fi 'prins' sau va avea probleme asa ca unii nici nu se gandesc la criptare, doar cand e deja prea tarziu.

alexandrugroza a scris:

Nu va opreste nimeni sa denuntati, ba chiar se incurajeaza combaterea pirateriei, iar probleme vor avea toti cei care detin ilegal softuri,
Si eu cred la fel in privinta procentajului celor care detin licente, dar faptul ca nu ai bani sa le cumperi...nu este justificare pentru faptul ca le detii.Nu este obligatoriu sa iti umplii computerul de programe sofisticate, dar personal consider ca daca ai avut 15 mil. sau mai mult, pentru a cumpara un calculator...ai si cateva milioane in plus pt o licenta de windows...sa se vada macar buna intentie.Nu ai bani...treci pe Linux...care e gratis...alternative sunt...dar oare nu este mai comod sa le iei gata pregatite de la rude, prieteni, internet?

Datorita faptului ca sunt la facultate de informatica am folosit windows, pentru programarea in C#, deja am inceput sa folosesc linux tot mai des, tocmai din cauza asta. Una este sa dai 15 milioane pe un calculator, una este sa cumperi licenta pentru windows,pentru office, pentru mai antivirus.Ganditiva ca este foarte dificil pentru omul de rand mai ales pentru un student, sa poata avea toate programele cumparate. In fine,nu asta este cea mai grava problema, problema este cu acel cont de email. Nu incurajez combaterea pirateriei. Daca s-ar verifica toate computerele din tara asta nu ar mai avea timp sa se ocupe de alte cazuri mai grave cum ar fi crime,batai,etc.
alexandrugroza a scris:

art. 139 cu 9 din legea 8/1996 care spune cam asa:
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator in oricare dintre urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna.

Pe intelesul tuturor.....Windows Vista de la tine din calculator(e doar un exemplu) l-ai instalat, il ai stocat, ruleaza la fiecare deschidere a computerului.
Nu am sustinut ca ai fi facut bani cu softuri piratate, am dat doar un caz pe care il stiu eu, dar sunt convins ca exista mai multe cazuri, ce-i drept sunt vizate mai mult firmele, dar si persoanele fizice trebuie sa fie cu bagare de seama si sa constientizeze ca este ilegal ceea ce ei au in calculator fara sa aiba o licenta.
Este gresita conceptia ca vezi doamne ...daca doar l-am instalat sa-l folosesc pentru placerea mea personala, fara sa am profit sau sa-l dau si la altii...sunt "protejat". Tocmai de aceea avem o lege, ea pune la adapost acei programatori care au muncit sa creeze programele pe care noi toti le folosim sau jocuri si altele pe care multi romani si nu numai le pirateaza. Este un furt intelectual daca vrei.
Iar daca nu ma crezi pe mine personal, da un telefon la Microsoft spre exemplu, vezi ce-ti vor spune, ori la BSA , care activeaza si in Romania, sau citeste putin EULA fiecarui soft avut in calculatorul tau.
Iti doresc numai bine si sper sa primesti doar o amenda , dar eu in posturile mele din acest topic sa-ti arat realitatea, tu acum ia ce vrei de aici sau ce te intereseaza.

Da, asta o fi legea, am inteles nu mai comentez aiurea. Dar asa pot sa ma duc si eu sa fac plangere la politie pentru toate persoanele pe care le cunosc ca folosesc software fara licenta cumparata, chiar si unele firme, ar avea toti probleme ? Acum sincer nu cred ca mai mult de 10-20% dintre romani isi permit sa aibe toate programele din calculatorul personal cumparate.
@AlexandruGroza, nu am facut nimic cu programele instalate in sensul de a face anumite programe, sau alte cele , cu scopul de a avea un beneficiu material.Au fost folosite strict personal,fara a vinde ceva.
@Codul, nu cred ca au facut chiar o eroare dat fiind faptul ca a fost ce a fost,dar probabil este vorba despre o persoana mai influenta, pentru ca nu cred ca doar pentru o simpla adresa a oricarui user s-ar fi implicat. Multumesc din nou tuturor pentru sfaturi/opinii, si voi incerca sa imi gasesc un avocat in cazul in care va fi nevoie.
Nu fac parte din nici o retea, tot ce am facut in domeniul web(testing autorizat SI neautorizat de probleme de securitate web, asa zis 'hacking') am facut de unul singur fara sa colaborez sau sa lucrez impreuna cu altcineva.Desi poate parea asa, va asigur ca nu am colabora cu nimeni, tot ce am facut am facut singur.Se pare ca este destul de grava toata problema :(
Voi vedea ce va urma, prezentul este rezultatul actiunilor din trecut si nu mai poate fi schimbat,singurul lucru pe care mai il putem influenta este viitorul,din pacate..:oops:
Va multumesc pentru raspuns!

Domnule, pentru uz "casnic" sau nu, tot piratare se numeste, sunt N cazuri in care Microsoft a fost sesizat cu privire la utilizarea de Windows fara licenta si s-au aplicat amenzi care au ajus pana la 10.000 RON. Datoria fiecaruia este sa-si cumpere licenta pentru orice soft care il detine in calculator, cu exceptia evident a celor free. Daca nu detineti asa ceva...este greseala dvs. si nu va culcati pe o ureche ca erau doar pt. uzul propriu si ca nu le-ati distribuit.Atentie si la programele antivirus, daca sunt piratate...mare problema.Ca un sfat...indepartati tot ce este fara licenta si inlocuiti cu programe free sau chiar cu cele care permit 30 de zile de proba inainte sa cumparati licenta.

Multumesc pentru opinie, dar este deja prea tarziu pentru asta deoarece echipamentele au fost ridicate de catre cei de la politie/diicot. Nu am spus ca ma culc pe o ureche desi poate asta este impresia dvs. Am citit putin si am descoperit ca pirateria este considerata doar distribuirea,copierea si multiplicarea si punerea la dispozitie a materialelor soft/video etc.Eu nu le-am distribuit nici pe internet nici altcuiva.Se pare ca am incurcat-o destul de rau, avand in vedere ca am in jurul varstei de 20 de ani. Urat mod de a mi-o face singur.Inca raman cu speranta ca se va rezolva. Multumesc pentru ajutor.

extras din interviu cu seful AMIR :

Pute?i defini pentru cititorii go4it.ro care sunt actele considerate piraterie conform legisla?iei române?ti?

P?i, referindu-ne foarte scurt la pirateria digital (Internet), punerea la dispozi?ia publicului de materiale protejate, precum ?i promovarea unor astfel de materiale.
alexandrugroza a scris:

Da, urata situatie, presupun ca e vorba de o adresa de email destul de importanta daca s-a implicat DIICOT.
Daca va stiti vinovat si credeti ca in calculatorul dvs se gasesc probe de vinovatie, ar fi cel mai bine sa incercati sa va impacati cu cel "pagubit".
Eu nu as sta linistit nici in legatura cu programele piratate pe care le detineti, chiar daca nu le-ati comercializat si simpla detinere a lor tot infractiune este, va dau un ex. concret.....detinerea de windows fara licenta...sunt niste amenzi destul de usturatoare.

Asta sper ca va urma, pana la urma suntem oameni si cu totii mai gresim, important este sa ne dam seama cu adevarat de greselile noastre si sa incercam sa nu le repetam. Cu ocazia asta m-am trezit fortat la realitate si e clar ca mi-am dat seama ce am facut.In legatura cu programele piratate..sa speram ca nu va fi o mare problema din moment ce erau pentru uz casnic si nu pentru distribuire,copiere etc.Va multumesc pentru raspuns.
gi_jane2 a scris:

Daca e vb de DIICOT, parca nu-mi vine a crede ca e vb doar de o simpla violare a secretului corespondentei :( . Poate ar fi bine sa vb cu un avocat

Cred ca voi lua legatura cat de repede, deoarece nu ma pricep in domeniul legilor.
multumesc pt. sfat!
Multumesc din suflet pentru raspuns. Se pare ca asta e, am fost ignorant si am patito, nu mai e scapare.

(4) impacarea partilor nlatura raspunderea penala.
Sper sa se rezolve cumva, pe o cale amiabila. Dumnezeu cu mila..

Alte opinii ? Pareri? Sfaturi ?