nulitatea absoluta = nulitate stricto sensu
nulitate relativa = anulabilitate
Art. 1.254
Desfiin?area contractului ?i a actelor subsecvente
(1) Contractul lovit de "nulitate" absolut? sau "anulat" este considerat a nu fi fost niciodat? încheiat.
Oricum toate clauzele care sunt sanctionate cu nulitatea absoluta sau cu cea relativa sunt interzise
Nulitatea presupune existenta unui contract care "exista" pana la momentul declararii/constatarii nulitatii. Teoria actelor inexistente era dezbatuta in doctrina de specialitate cu mult inaintea aparitiei NCC. O clauza nescrisa nu va produce niciun efect, sanctiunea fiind extrem de energica. E.g.: acest viciu nu va putea fi acoperit in niciun mod, va fi imprescritibil etc.
Trebuie sa asteptam sa vedem care este viziunea legiuitorului in materie de taxe de timbru...se va timbra la valoare sau nu?......ramane de vazut.
Oricum opinia mea este ca din moment ce legiuitorul foloseste doi termeni diferiti, ma rog, trei: anulare, nulitate si clauze nescrise, inseamna ca ne aflam in fata unor sanctiuni distincte, cu regim juridic diferit.
In legatura cu "reclama la carte", chiar va rog sa considerati aceste postari ca fiind o modalitate de a promova Noul Cod civil. Note. Corelatii. Explicatii. Cei 16 autori, desi practicieni si specialisti ai dreptului: magistrati, avocati si cadre universitare nu suntem nume consacrate, motiv pentru care viitoarea noastra carte are nevoie de un pic mai multa publicitate decat altele.
Nu am stiut ca reclama nu este permisa deoarece sunt un novice al forumurilor. De aceea, fiind avertizat de dv., in calitate de moderator al acestei discutii, ma voi conforma.