avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Activitate CHANEL

Activitate CHANEL



Dapix a scris:

Facultatea, cei 4 ani, să nu-i calculați separat, pentru că anii care se interpun nu vă oferă vechime suplimentară.
De exemplu, dacă ați lucrat în cei 4 ani cât ați făcut facultatea, aveți tot 4 ani vechime, nu 8.


Multumesc.


Cornel Vasile a scris:

pct. 2-4 se iau in considerare pentru pensia la limita de varsta , indiferent de actul normativ sub care iesiti la pensie .

pct.1 doar dupa Legea 360/2024 se ia in considerare de la 01.09.2024.


Multumesc .


CHKa a scris:

Pana in 31.08.2024 , Legea 263/2010 este in vigoare . Aceasta nu prevede nici un fel de facilitate pentru copiii nascuti . Perioada studiilor la zi se ia in considerare doar daca , in decursul acestora , persoana nu a obtinut venituri pentru care s-a datorat CAS , iar perioada “ cumparata “ nu se are in vedere decat pentru pensia la limita de varsta . Deci , pe aceasta Lege , nu se poate pensiona cu anticipatie . Dupa 01.09.2024 , intra in vigoare Legea 360/2023 . Nici pe aceasta Lege facultatea la zi nu se ia in considerare daca , in paralel , ati lucrat , iar pentru copil se micsoreaza varsta standard de pensionare , nu se adauga la stagiul de cotizare .



Multumesc pentru raspunsul dvs.
Multumesc mult pentru raspuns,
mi-ati putea spune daca toate perioadele enumerate de mine in text de la 1) la 4) se iau in calcul ca vechime pentru o pensie anticipata? Sau care dintre acestea?
Ziua buna !
As avea nevoie de putin ajutor in urmatorul caz:
Femeie, nascuta in 05.1966 , implineste 58 ani in 05.2024 ,
deci s-ar incadra la conditia de minim 5 ani inainte de varsta standard pentru pensie la limita de varsta .
Are stagiu cotizare 28 ani,1 luni,11 zile (adica ani lucrati)
Pentru a cumula cei 35 de ani necesari pentru incadrarea la pensie anticipata ,se pot adauga ca vechime, urmatoarele?:
1) 6 luni pentru ca are un copil,
2) 2 ani , 6 luni si 28 zile vechime cumparata
3) 4 ani facultate (privata)cu diploma de licenta ( efectuati la zi , dar fara intreruperea serviciului-deci a si cotizat in aceasta perioada)
4) 11 luni , 7 zile somaj
Daca toate acestea s-ar adauga ar rezulta 36 ani, 1 luni,16 zile.
Deci poate fi vorba de depunerea dosarului pentru pensie anticipata anul acesta?
Multumesc .





1)



O persoana are un garaj construit pe un spatiu public concesionat, cu drept de a construi obtinut conform legii , aprobat de primarie cu toate actele in regula, taxe platite la zi.
Exista suport legal prin care aceasta persoana poate cere transferul dreptului sau de concesionare in favoarea altei persoane ?
Daca da , cum ar trebui procedat? sau care este nr. legii cu tangenta la astfel de situatie?
Multumesc anticipat
O persoana din UK trimite un colet cu haine - cadou -catre o persoana din Romania -e vorba de 5 piese de imbracaminte pentru uz personal -asta ca sa nu se inteleaga ca ar fi vorba de un container sau zeci de kg.. Expeditorul plateste transportul ( calculat , prin DHL) si vrea sa isi asigure coletul si plateste si o suma in plus pentru o valoare declarata de 400 GBP .
In vama Ro, din taxele vamale calculate rezulta o suma exorbitanta- pe care destinatarul trebuie sa o plateasca dar nu isi permite.
De unde sa stie un om de rand care este regimul de vamuire - dupa Brexit- al coletelelor intre persoane fizice ,cu titlu de cadou , si ca valoarea declarata NUMAI pentru asigurarea coletului va fi considerata ca si valoare declarata pentru vamuire, ca si cum ar fi fost o achizitie comerciala..
Intrebarea este urmatoarea : Daca destinatarul nu plateste si nu accepta preluarea coletului din vama , ce se intampla in continuare cu coletul ? in plus,- pot aparea consecinte de natura juridica pentru expeditor si/sau destinatar in relatie cu autoritatile vamale sau firma de curierat ?daca da , care ar fi acestea?
Multumesc anticipat.
Pentru a modifica un contract de comodat facut din greseala pe intreaga locuinta acum un an, in loc de a fi facut doar pentru suprafata utilizata de PFA (adica doar o camera), cum se procedeaza in relatie cu finantele si Registrul Comertului?
O persoana coasigurata este obligata la plata CASS?
Daca nu este obligata la plata CASS , trebuie totusi sa depuna declaratia 604 la finante?
Discuție Succesiune
Exista posibilitatea de a participa la succesiune(ca si mostenitor de drept) pentru un bun imobil aflat in alta localitate decat cea in care locuiesc? Adica ,fara sa trebuiasca deplasarea pana acolo pentru acte, semnaturi,..