avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Activitate andre-ea

Activitate andre-ea

Răspuns la discuția Limita legala de zgomot
Va multumesc pentru raspuns.

cioan a scris:

Nivelele de zgomot admise pentru autovehicule sunt cuprinse in Normele tehnice pentru admiterea in circulatia pe drumurile publice elaborate de Registrul Auto Roman (RAR). Am auzit ca pot fi consultate si pe internet.


Dl. Ioan eu am cautat pe internet si nu am gasit nimic relevant unde sa fie specificat clar care este limita decibelilor pentru esapamentul moto.
Daca v-ati putea interesa ca mai apoi sa ma lamuriti si pe mine v-as ramane datoare...
Răspuns la discuția Limita legala de zgomot
Adrian.Tudor a scris:

politia face verificarea prin inregistrarea emisiei de zgomot cu un sonometru normal si verifica incadrarea in cartea tehnica a masinii.


Obligatia mea de soferita este sa am actul de identitate,permisul de conducere,talonul si RCA-ul.
Din moment ce nu am obligativitatea sa circul cu cartea tehnica precum nici cu CIV-ul la ce se raporteaza Politia Rutiera cand constata "incadrarea"?
Ma intereseaza sa stiu daca exista o lege in acest sens (iar daca exista,care este aceea?) sau este abuz!

Astept in continuare raspunsul la celelalte intrebari (unde este incadrarea la contraventii pentru un sunet prea "zgomotos" al tobelor,etc.) sau macar o directie in care sa ma pot documenta!

Multumesc anticipat.

P.S. Mie mi se pare abuz chestia asta cu zgomotul tobelor din moment ce nu apare in Codul Rutier sau in alta legislatie auto in vigoare...si vreau doar sa stiu cum sa reactionez ca sa ma pot proteja in cazul in care ma opreste vre-un organ rutier si vrea sa abuzeze de mine asa cum s-a abuzat si de alti motociclisti...asa ca iese din discutie
Puteti contesta o eventuala amenda si poate aflam si noi cu aceasta ocazie cum se justifica politia.
!
Răspuns la discuția Limita legala de zgomot
andre-ea a scris:

Dl. Mihai va multumesc pentru implicare.

Am insa cateva nelamuriri:
- ce gasiti de ras?
- la care intrebare mi-ati raspuns?Poate nu am fost clara cand m-am referit la contestatie asa ca precicez ca ma intereseaza bazele pe care pot face contestatie! Ma gandesc ca nu pot face contestatie doar din lipsa de ocupatie iar daca o fac o fac ca sa am ceva de castigat sau sa nu am nimica de pierdut iar asta nu o pot face din momentul in care nu stiu care e procedura legala de constate a unei nereguli in cazul zgomotului produs de tobele de evacuare.

Pe mine ma intereseaza sa stiu cu ce masoara politia decibelii,daca acel aparat este omologat (si daca este,cum verific ca nu e vreo chinezarie neomologata?) si care este limita legala maxima a decibelilor pe care cei de la Rutiera nu ii sanctioneaza (de fapt ma intereseaza legea sau cadrul legal unde se specifica concret care este limita respectiva)!
Pe langa asta ma intereseaza si articolul din codul rutier sau o alta lege rutiera in vigoare unde se specifica care este amenda pentru o astfel de "abatere".

Sunt tobe/evacuari unde se specifica numarul maxim de decibeli si sunt altele unde nu se specifica asa ca ma gandesc ca atunci cand politistul vine sa faca verificarea va avea o referinta legala generalizata pe tipul de autovehicul (adica motocicleta,tractor,masina,maxi-taxi,etc.) si nu pe modelul autovehiculului (Audi,Mercedes,Ferrari,Dacia,Trabant) precum nici din cartea tehnica a autovehiculului...asta ar fi ultimul lucru pe care sa il caram cu noi,cartile tehnice #-o.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile la subiect.


Buna ziua,

Doresc sa va cer ajutorul in urmatoarea problema: limita legala de zgomot (decibeli) admisă pentru motociclete nu este specificata in Codul Rutier insa este specificat faptul ca Politia Rutiera poate retine talonul si aplica amenda in cazul in care considera ca limita respectiva a fost depasita iar solutionarea presupune si o testare contracost la RAR.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Unde este precizat in legislatia in vigoare limita maxima a zgomotului pentru motociclete (sau/si alte autovehicule)?
Daca nu este precizat acest lucru,care este modalitatea legala prin care se constata ca zgomotul este prea mare?...prea mare fata de ce anume?

2. Unde este precizat in legislatia in vigoare plaja de amenda pe care agentul rutier o poate aplica in cazul in care acea limita este depasita?In "Contraventii" eu nu am gasit nimic legat de aspectul acesta.

3. Cu ce se masoara zgomotul produs de toba/evacuare?Aparatele respective trebuie sa fie omologate (daca da,cum verific omologarea acestora?)?
Spre exemplu in cazul radarelor vechi acestea nu erau omologate pentru timp cu adverse (ploaie,ninsoare,etc.) si as vrea sa stiu daca este cazul si cu aceste aparate de masurat zgomotul/decibelii.
Daca este cazul si aici, v-as fi recunoscatoare daca mi-ati comunica in ce masura pot contesta amenda si suspendarea talonului precum sa evit si vizita (contracost) la RAR in masura in care consider ca am fost neindreptatita!

As aprecia daca a-ti completa dvs. cu alte informatii pe care le considerati utile in astfel de caz (filtru al Politiei Rutiere pentru nivelul de zgomot).

Va multumesc anticipat!