Am cumparat marfa (decoratiuni si mobila) de la cateva persoane fizice din targuri, atat din tara ( in valoare de 5000 lei cat si din UE ( in valoare de 7000 lei).
1. Inregistrarea achizitiei de marfuri:
Ca sa le pot inregistra in contabilitate inteleg ca trebuie sa folosesc borderou de achizitie cod 14-4-13 unde trec toate detaliile cerute de formular. In acest formular nu este specificat nimic de TVA, prin urmare deduc ca nu se inregistreaza TVA la achizitie iar formula contabila va fi:
Este corect asa sau nu se mai mentioneaza 4426 deloc, adica formula devine 371=401
Formula contabila pentru achizitie este lafel atat pentru produsele din tara cat si pentru cele din UE sau difera?
2. Receptia marfurilor:
371 vanzare=%
371 cumparare (5000 sau 7000
378 sa zicem 60%, adica 300 sau 420
4428 nu stiu la ce valoare se calculeaza in acest caz: doar la 378 sau impreuna 371+378 ??? va rog sa ma ajutati cu raspunsul corect
3. Vanzarea marfurilor (nu stiu ce valori ar trebui la fiecare in parte ???
411=%
707
4427
4. Descarcarea de gestiune:
Mai exact, ce nu stiu este daca TVA colectat va fi calculat la intreaga valoare a marfurilor sau doar la adaosul comercial, considerand ca tva deductibil a fost zero.
Daca marfurile au fost luate din UE, mai este necesar alt document in afara borderoului?
Va multumesc mult pentru rabdare si pentru un raspuns complet si explicit.