avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Activitate neamtI

Activitate neamtI

Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Salve,
Diferenta dintre omisive proprii si improprii o gasiti in cartea dl. prof. Streteanu pp. 394-399. In esenta, in cazul omisivelor proprii obligatia de a actiona este prevazuta de lege (ex. infr. de nedenuntare, lasare fara ajutor etc.). In cazul acestora norma de incriminare obliga agentul la o anumita conduita pe care acesta nu o realizeaza.
Omisivele improprii (sau comisive prin omisiune) au la baza o incriminare comisiva, insa rezultatul concret prevazut de norma de incriminare poate fi atins si printr-o inactiune. Exemplul de scoala este cel al infractiunii de omor. Astfel, daca aceasta presupune de regula o actiune, rezulatul poate fi realizat si printr-o inactiune (de exemplu, mama nu-si hraneste copilul si acesta moare).
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Referitor la programa pentru admiterea din 2012.
Din cate am inteles eu de pe la cursurile de la Institut cu dl. Boroi si cu dl. Streteanu, cel mai probabil restul codurilor vor intra in vigoare la 1 iulie, sau ulterior, ceea ce inseamna ca nu vor fi avute in vedere la examenul de admitere intrucat programa este anuntata undeva in iunie, iar aceasta are in vedere doar dreptul pozitiv de la momentul stabilirii.Oricum, lipsesc legile de punere in aplicare, care cel mai probabil vor aduce modficari codurilor, asa ca nu cred ca ii recomandabil, cel putin pentru moment, sa va apucati sa le invatati.
Spor!
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Eu m-asi rezuma la materia ce a intrat si anul acesta. Asa cum ai remarcat insa, exista unele repozitionari ale institutiilor in cod, motiv pentru care ar trebui avuta atentie sa nu se lase ceva pe dinafara din neatentie.
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
cu placere si merci
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Lucrurile sunt in parte asa. Intr-adevar, faci un an de teorie, la Bucuresti, la Institut, inca un an de practica, care se poate face la cateva judecatorii si parchete din tara (optarea se face in functie de medii) si un an de stagiatura. Abia la finale celor trei ani si dupa un examen de capacitate esti magistrat cu drepturi depline. Cam asa stau lucrurile daca le simplificam la maxim....
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
In principiu ca la facultate, doar ca la unele materii, gen proceduri, abordarea este mai practica.
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Salut,
Am terminat anul acesta facultatea si am intrat din prima la institut. Nu vreau sa dau sfaturi la nimeni pentru ca nu cred ca sunt in masura, insa, daca ar fi sa va recomand ceva, asi spune urmatoarele:
1. Nu va pierdeti in detalii si teorii, uitati-va peste grilele din anii trecuti si veti vedea ca 90% din intrebari se bazeaza pe informatii si nu necesita o aprofundare deosebita a institutiilor. Facand altfel riscati sa va incurcati in propria stiinta (eu am gresit vreo cateva grile pt ca le-am gandit prea mult:D).
2. Invatati sistematic si organizat. Din punctul meu de vedere, daca treceti de 2-3 ori prin bibliografie este suficient, cu singura conditiie sa o faceti cat mai aproape de momentul examenului.
3. Nu neglijati proba logica, cunosc persoane care au urcat aproape 100 de locuri dupa proba logica si interviu.
4. Mare atentie la coduri. Majoritatea intrebarilor, cel putin la proceduri, sunt intrebari pe cod.
Cat priveste bibliografia, eu am invatat din urmatoare carti:
Penal General: F. Streteanu (Tratat Vol. 1+ Curs ID(pentru partea a 2a)) si M. Udroiu.
Penal Special: M. Udroiu
Procedura Penala: M Udroiu
Civil: Cartea de sinteze a lui G. Boroi, iar acolo unde nu acoperea am citit Deak si Birsan
Procedura Civila: M Tabarca;

Cat despre noul Cod Civil, daca ar fi sa dau acum examenul m-asi rezuma la a citi codul. Nu cred ca se vor da chestiuni controversate.

Sper sa va foloseasca,

Succes!