avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters223461

Activitate ContSters223461

Răspuns la discuția Admitere INM 2012
simipurza a scris:

Buna seara!

Supun dezbaterii o problema de civil parte generala (daca a mai fost dezbatuta, imi cer scuze si va rog sa imi indicati locul):

In Beleiu (2007) printre actiunile reale imprescriptibile extinctiv este mentionata si actiunea in revendicare imobiliara sau mobiliara intemeiata pe dreptul de proprietate privata (p. 251). Cu toate acestea, actiunea in rev. mobiliara, intemeiata pe dr. de propr. priv., apare mentionata si ca actiune reala prescriptibila extinctiv (p. 252).

Eu am presupus ca este vorba despre o scapare a autorului/autorilor sau despre o problema explicata prea sumar (notele de subsol nu sunt cu nimic mai revelatoare), in sensul ca dr. de proprietate fiind absolut si perpetuu, la fel trebuie sa fie si posibilitatea de a folosi mijloacele de aparare ale acestuia - silogism. Aveti alte opinii?

NCC rezolva clar problema in art. 563 (2), dar parca nu ma simt impacat pe deplin :-)

Nu este nicio scapare. Problema se pune din perspectiva naturii termenului de 3 ani prevazut de art 1909 alin 2 C.civ de la 1864. In masura in care consideri termenul de 3 ani ca fiind de decadere (majoritatea doctrinei il considera asa), atunci actiunea in revendicare mobiliara intemeiata pe 1909 alin 2 este imprescriptibila. G.Boroi este de parere ca acel termen de 3 ani este unul de prescriptie si ca atare actiunea cu totul este prescriptibila(recunoaste insa in cartea sa ca aceasta opinie este minoritara) . Pe de alta parte, daca tertul nu este de buna credinta sau daca bunul se afla la hot, atunci actiunea in revendicare este imprescriptibila.
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
socrate007 a scris:

adelykitt a scris:

Q88 a scris:

Dragi colegi care intelegeti ceva din NCC si L 71/2011.
Art 5 din L 71/2011:
1) Dispozitiile C.civ se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
2) Dispozitiile C.civ sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a C.civ.
Acest alineat 2 ma da peste cap. Nu reusesc sa inteleg. Puteti sa-mi explicati sau sa imi dati o situatie concreta ca sa reusesc sa ma lamuresc?

Din ce deduc eu la ora asta, cred ca este vorba despre actiunile incepute inainte de intrarea noului cod in vigoare care privesc starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate care nu s-au solutionat pana la intrarea NCC in vigoare. Un exemplu...daca pe 26 sept incepe o actiune de adoptie si evident ca nu se solutioneaza pana pe 1 oct atunci ea cade sub incidenta NCC , nu?

cred ca pentru lamurirea acestor 2 aliniate pentru inceput ar trebui sa se faca delimitarea intre ACTE, FAPTE si SITUATII JURIDICE. eu, dupa cum vad, in primul aliniat se face o distinctie clara, pentru ca in alin 2 sa se faca referire doar la situatii juridice, de fapt efectele viitoare.

q88: de asta e si greu de inteles, parerea mea. dar o sa caut si daca nu explica cineva mai destept inainte....:D

Salut!

Acest articol a fost explicat de G.Boroi la conferintele INM privind NCC. Link catre inregistrari: [ link extern ]
Răspuns la discuția Admitere INM august 2011
@ paradyse

Salut! Nu stiu daca iti poate spune cineva exact dintre cei ce-au dat aceasta proba. Nu-ti poate spune pt ca nu stie decat o parte a povestii, ceea ce a perceput el/ea; ce au vazut evaluatorii (sunt 5, cred ca ai aflat deja) nu putem afla. Din cate am inteles eu, fiecare ar avea un alt barem (judele un barem, pedagogul altul, psihologul altul, samd). Eu iti pot spune ce m-a ajutat pe mine. Prin 2005-2006 CSM-ul a scos o brosurica de 7 pagini intitulata "Profilul Magistratului in Sistemul Juridic din Romania". Include si un profil de personalitate. Din ce am sesizat eu comisia incearca sa gaseasca prin intrebarile pe care le pun valorile trecute acolo. Citeste-l, pe mine m-a ajutat. Mai multe eu nu-ti pot spune...

Ps. Vezi ca gasesti pe blogul lui Danilet un link catre acest profil, eu asa am aflat de el.