Din septembrie anul trecut de când au fost modificări la lege, funcţionarii de la Casa de Pensii Iaşi nici n-au vrut să discute până la venirea răspunsului din Canada. Deşi am depus atunci o nouă cerere pentru pensia din România. Se dovedeşte încă o dată că nu cunosc legea şi nici nu-şi asumă răspunderea funcţiilor pe care le au.Între timp, un om grav bolnav (revenit în ţară chiar cu dorinţa de-a -şi face meseria de profesor, nu să cerşească la statul român) a trebuit să se descurce doar cu acei 234 de lei acordaţi pentru handicap gr.II.Vă mulţumesc încă o dată. Sunteţi oameni minunaţi aici.
decizia medicală este prelungită cu încă 2 ani cu pensie de gr: II. Dosarul e plecat în Canada de 1 an de zile. Aşadar, în caz că răspunsul acolo e negativ, în ţară se reia dosarul fără să i se ceară perioada de 26 de ani, eventual se ţine cont de anii lucraţi în Canada.
Vă mulţumesc frumos pentru răspuns
În urmă cu un an a fost depus dosar pentru pensia de invaliditate de gr.II. Întrucât persoana avea doar 21 de ani lucraţi în România şi 20 de ani în Canada, dosarul a fost respins şi trimis în Canada. În septembrie anul trecut legea s-a schimbat şi am depus o nouă cerere. Mi s-a spus că trebuie să aştept răspunsul din Canada. În maxim o lună răspunsul va veni. Statul canadian a dat aviz favorabil, dar nu ştim care-i răspunsul comisiei medicale canadiene. La comisia medicală din România persoanei i s-a prelungit încă 2 ani pensia. Bolile de care suferă persoana sunt: diabet zaharat isulinodependent, cardiopatie ischemică, hipertensiune cu risc ridicat de infarct, boală de rinichi gr.III, retinopatie diabetică cu dezlipire de retină, neuropatie la membrele inferioare. Am văzut că legea a suferit modificări în aprilie 2013. Sincer, nu prea pricep ce prevede.
Întrebări:
Ce prevede noua lege? La cei 60 de ani ai persoanei invalide trebuie obligatoriu 26 de ani în ţară? Se pot lua în consideraţie anii lucraţi în Canada?
Vă mulţumesc pentru răspunsuri. Povestea dosarului continuă. De pe 24 iulie 2012 a fost trimis în Canada. În decembrie am trimis o scrisoare de întâmpinare cu confirmare de primire. După o lună s-a întors confirmarea. Atât.
Până în acest moment nu avem nici un răspuns. Se pare că cele 60 de zile sunt valabile doar pentru cei care locuiesc în Canada. De la Casa de Pensii dau din umeri neputincioşi. Întrebări:
Unde pot primi o informaţie cât de cât?
A mai fost vreun caz rezolvat?
Durează mai mult de un an procesarea unui dosar?
Între timp ce statut are persoana care are şi un handicap sever -vederea mult diminuată din cauza retinopatiei diabetice plus bolile amintite mai sus?
Iată că a trecut ceva timp. Situaţia a evoluat astfel: am obţinut decizia medicală pentru pensie de gr.II, însă, dosarul a fost respins pe motiv că stagiul realizat în România a fost doar de 21 de ani. Pentru 3 ani n-am reuşit să refacem stagiul, arhivele fiind aproape distruse(depozitate la un subsol inundat).
Am făcut un alt dosar medical şi împreună cu chestionarele oferite de Casa de pensii a fost trimis în Canada după o lună de tergiversări pe motiv de incompetenţă al funcţionarelor de la biroul respectiv. Nu vreau să intru în amănunte(cel puţin hilar faptul că nu prea ştiu engleză). Din câte ştiu, canadienii răspund în maxim 60 de zile. Mă interesează: dosarul va fi reprocesat de partea românească şi se adaugă cei 20 de ani din Canada? Menţionez că soţul meu şi-a plătit taxele şi pe 2011 către statul canadian chiar dacă până i s-a întrerupt contractul de muncă în ţară a plătit şi aici toate taxele. Pensia va fi calculată doar pentru anii lucraţi în România şi anii lucraţi în Canada vor fi valorificaţi doar pentru completarea stagiului?
Soţul meu a lucrat 19 ani până-n 1990 după care a plecat în Canada. S-a întors în 2008 şi 3 ani a urmat a doua facultate la zi, după care s-a încadrat în muncă.
Este bolnav de diabet zaharat gr.II insulinodependent, cardiopatie ischemică cu 2 stenturi la inimă, nefropatie gr.III, boală cronică de rinichi st.II, hipertensiune arterială cu risc foarte mare, retinopatie diabetică cu hemoragie retiniană ochi st. aflată în tratament.
În ce condiţii sau dacă este posibil să se pensioneze medical?