Sunt presedinte de asociatie si ma confrunt cu urmatoarea problema: un fost proprietar din bloc care a locuit pana la sfarsitul lunii septembrie 2011 solicita restituirea integrala a fondurilor de rulment si respectiv de reparatii. In caz contrar sunt amenintat ca voi fi chemat in instanta.
Din cate am inteles legea 230/2007 nu prevede decat restituirea fondului de rulment. Toti presedintii de asociatie si administratorii cu care am vorbit si chiar si la Uniunea asociatiilor de proprietari mi-au spus ca fondul de reparatii nu se restituie.
In martie 2010 fostul proprietar avea 100 RON fond de rulment si 295 RON fond de reparatii. Urmare a unei cereri depuse de un proprietar de la etajul 4 Adunarea Generala a aprobat in septembrie 2010 inceperea lucrarilor de hidroizolatie la terasa blocului aferenta scarii B (blocul nostru avand 2 scari). Lucrarea facuta in octombrie 2010 a fost platita din fondul de reparatii comun celor 2 scari, urmand ca locatarii de la scara B sa plateasca esalonat lunar conform cotei-parte indiviza suma respectiva.
La aproape un an mai tarziu, un alt proprietar de la etajul 4, de aceasta data de la scara A, datorita infiltratiilor de apa de la acoperis a depus cerere de reparatii a hidroizolatiei aferata scarii A.
Deoarece administratorul a fixat sume mici nu s-a putut constitui decat o parte din fondul de reparatii cheltuit de scara B. Astfel ca s-a luat decizia sa se incaseze in avans 3 rate de la proprietarii de la scara A (lunile iulie, august si septembrie). In septembrie 2011 adunarea generala a aprobat efectuarea lucrarii de hidroizolatie la scara A, lucrare ce a fost efectuata in octombrie 2011.
Fostul proprietar pretinde acum suma de 395 RON reprezentand fondul de rulment si fondul de reparatii existent in 2010 la care se adauga si sumele platite in avans (aprox. 165 RON) pe motiv ca la momentul vanzarii apartamentului (septembrie 2011) lucrarea nu era efectuata.
Trebuie spus si faptul ca datorita necunoasterii legii de catre administrator si/sau de catre fostii presedinti sau a nerespectarii ei, exista cazuri anterioare acestei situatii in care la momentul vanzarii apartamentelor fostilor proprietari li se restituiau integral fondurile de rulment si de reparatii (de catre asociatie sau de catre noul proprietar). Este si cazul subsemnatului (mutat in bloc in 2009). Ca si in justitie se poate vorbi de existenta unui precedent?
Intrebarea care se pune este ce suma trebuie restituita fostului proprietar pentru stingerea litigiului?
Solicit acest raspuns pentru evitarea situatiei neplacute de a fi plimbat prin instante si de a face acestui om dreptate.
Multumesc.