avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Activitate AncaIulia

Activitate AncaIulia

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri/opinii/informatii referitoare la urmatoarele intrebari:
1) este obligata o persoana fizica romana, ce obtine in Romania venituri din chiria unui apartament, sa achite contributia catre asigurarile de sanatate daca in perioada cat a obtinut aceste venituri a fost rezident al unui alt stat din UE? (practic in perioada respectiva am avut medic de familie, carnet de sanatate al statului respectiv)
2) care sunt documentele ce trebuie anexate unei "cereri pentru obtinerea adeverintei de asigurat" in situatia in care dupa revenirea in tara obtin in continuare venituri din chirie (neobtinand inca venit salarial). Venitul din chirie a fost obtinut printr-un nou contract, semnat in 2013.
3) In acest moment nu sunt inca angajata, dar obtin venit din chirie - ma pot considera asigurata fara plata contibutiei? Am incercat sa intreb la CASMB despre contract cu casa si m-au trimis la Administratia Finaciara de sector. Doamnelede la administratia finaciara de sector mi-au spus ca in conformitate cu "ghidul privind declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri"(ce are aplicabilitate ulterior datei de 1 iulie 2012), citez "contributia de asigurari sociale de santate se datoreaza si de persoanele care realizeaza doar venituri din cedarea folosintei bunurilor, se stabileste de catre organul fiscal competent prin decizia de impunere anuala. Contributia de asigurari sociale de santate se calculeaza in anul urmator celui de realizare a venitului si se comunica de organul fiscal prin decizie de impunere anuala si se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei".
In speranta ca am prezentat clar detaliile situatiei cu privire la care solicit raspusuri/opinii/lamuriri, multumesc anticipat pentru eventualele mesaje.
Toate bune!