Cei motivati de salarii, alegeti gresit magistratura. La judecatorie au cca 5000 lei, iar acum si mai putin, dupa ce s-au tuns salariile bugetare. Pentru bani, va recomand avocatura, mai precis aia de business. Veti gusta si din placerile sistemului corporatist. Adrenalina e si ea la cote mari. E realmente o experienta de trait, dar pentru cineva la inceput de drum, cum nu prea mai e cazul celor de pe forumul asta. Doar ca poti intr-o zi sa nu-ti mai doresti sa fii negru pe plantatia altcuiva. Si atunci iti faci calcule: fara propriul portofoliu de relatii si clienti (grasi, nu divorturi si asociatii de proprietari) nu urci in ierarhie, decat pana la un punct. Chiar daca esti sincer apreciat si respectat. Si alegi. Ramai in sistemul privat, care iti ofera perspective mai roz si te consuma pe masura, sau iti faci curaj sa intri in cel bugetar, adica la mana statului. Ce-i drept, intr- o profesie cu mai putina adrenalina si creativitate, dar…mai multa liniste, echilibru si un anume statut. Eu, dupa 5 ani din prima categorie, tind sa o aleg pe a doua. Recunosc o singura « guilty pleasure », concediul foaaaarte mare (vreo 35 zile).
Apropo de Mos, mie in mod cert imi va da (in cap, probabil) cartea de grile a lui Udroiu (pentru ca de la aproape perfect la civile, am fost aproape praf la penale). Shame on me.
Isis, intrebarea e buna. Am sa incerc un raspuns si mi-ar placea sa vad o dezbatere cu argumente. Contractul aleatoriu presupune existenta unei sanse de castig/a unui risc de pierdere datorita unei imprejurari viitoare incerte. Dar asta nu exclude de plano impreviziunea. De exemplu, la renta viagera, credirentierul va muri, evident si, in functie de norocul debirentierului, va muri mai devreme sau mai tarziu. Impreviziunea presupune o schimbare exceptionala de imprejurari, iar efectul acestei schimbari "dramatice" nu este un dezechilibru acceptabil intre prestatiile partilor, ci costuri exorbitante pentru una dintre ele (fara sa existe vreo culpa pentru neexecutarea de obligatii, bineinteles). In exemplul cu renta, daca s-a incheiat contractul cand credirentierul avea 50 ani, faptul ca traieste 120 nu l-as considera disproportionat, desi ar insemna pentru debirentier o impovarare, pentru simpul motiv ca longevitatea credirentierului este un risc asumat al contractului. Daca insa aducem in discutie si alte elemente, gen deprecierea substantiala a valorii monedei de plata a rentei etc. (deci, in functie de situatia de fapt concreta) nu vad de ce nu s-ar admite revizuirea clauzelor, pentru reechilibrarea contractului. Daca nu ma insel, Deak vedea si pe vechiul cod acceptabila "indexarea" judecatoreasca a ratelor de renta. Mai mult, in conditiile actuale, ar fi de vazut daca se cere doar adaptarea sau chiar desfiintarea contractului. De exemplu, pentru debirentier, ca urmare a situatiei de mai sus, valoarea ratelor de renta platite ajunge sa insemne dublul valorii bunului transmis de debirentier.
Odb, nu cred ca tin astfel de calcule. Si mie mi-e comod sa sper ca voi face de 8 la INM daca am avut putin sub 7 acum. Dar fara un maraton (sau cantonament, cum zicea cineva mai sus) in ultima luna nu cred ca sunt sanse, oricat as studia pe indelete inainte. Examenul asta are o componenta de memorie foarte importanta. Anyway, eu am inceput sa citesc noul cod civil, o sa incerc sa-mi sedimentez notiunile noi/modificate pana la sarbatori. Asa, ca sa treaca timpul cu folos.
Buna! Sper ca acceptati noi "adepti". Am dat si eu examen pe 13 si am luat 68,5. Cateva greseli stupide si faptul ca nu am citit jurisprudenta ICCJ cred ca au contat. Ca si miza…nu imi doream decat o locatie din cele 20 (ca multi de pe aici, am si eu doi micuti urlatori si credite). As vrea sa incerc din nou, daca se va mai organiza in martie. Tot rasfoiesc de vreun an forumurile pe acest topic insa niciodata pana acum nu m-am simtit "din comunitate" tocmai pentru ca si eu castig din avocatura suficient cat sa nu-mi doresc postul de judecator la judecatorie pentru bani. Am avut tot timpul impresia ca la acest concurs se inscriu numai bugetari oropsiti si ma intrebam daca as fi credibila cu o alta motivatie decat venitul. Ma bucur sa constat ca par sa mai fie si altii care isi doresc profesia asta pentru ca (au impresia ca) le curge prin vene. M-as bucura sa intram cu totii. Deci, spor la studiu, sper sa ne cunoastem la repartitiile de anul viitor!
Buna. Eu sunt unul dintre cei care citesc dar n-au postat. Am 7.20 la judecatori. Sper, bineinteles, dar judecand la rece nu cred ca am sanse. E imposibil sa nu fie 20 cu note mai mari. Oricum, emotiile astea sunt constructive :)