avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Activitate Dragos1986

Activitate Dragos1986

@jooorj. Aveti dreptate intr-un fel. Dar daca ne referim la timp, si o compensare dar si aceasta modalitate ar dura cam la fel. Pentru ca si in cazul compensarii, tot trebuie sa selectezi manual facturile. Doar ca nu se va face nicio nota contabila. Dar tot nu mi-a spus nimeni, concret, de ce nu s-ar putea face acest lucru. Ca idee, daca tot am deschis discutia, sa o si finalizam. Am vorbit deja sa se implementeze un modul de compensare cu selectie multipla a facturilor pe un anume partener. Dar as vrea sa vad articolul din lege care imi interzice acest lucru. Discutii putem face 2 saptamani de acum in colo, si probabil tot n-am ajunge la un comun acord. Multumesc!
Buna ziua!

@Dragos Negoitescu. Nu am vorbit despre o factura de rosu care se storneaza in negru. Vorbeam de o factura in negru initial, care se storneaza in rosu. Din cate stiu eu se folosesc si sunt valabile ambele modalitati de stornare, adica schimbarea de pe debit pe credit si invers a acelorasi conturi (nota facuta cu semnul plus), sau exact aceeasi nota ca si factura initiala, dar cu semnul minus. Oricum, va voi urma sfatul cu modulul de compensare. Ceea ce spuneti dvs are sens, pentru ca daca se inversau conturile, erau influentate rulajele!

@Gabrielle Monique. Spuneti ca folositi programe care au acest tip de fise "Situatia facturilor neincasate la data de...", dar facturile acestea 2 vor fi afisate in acea fisa. Asa cum sunt ele, 100 RON emisa in luna noiembrie si -100 RON emisa in luna decembrie. Soldul final 411 este 0, dar este un 0 format din doua facturi, si ma refer aici doar la acest tip de fisa (simt nevoia de a ma repeta si a spune ca doar in acest tip de fisa, pentru a nu se mai face confuzii cum ca as sterge documente din contabilitate). Daca soldul tot este 0 la 411, intr-o astfel de fisa, de ce as vrea sa mai imi afiseze aceste 2 facturi? Ele daca s-ar compensa sau, daca ar mai fi fost inca o factura si in momentul cand aveam incasarea pentru aceasta factura ce ramane de achitat, inregistram incasarea pentru toate 3, si nu mai apareau in aceasta fisa, pentru ca facturile erau incasate! Corect? Fisa nu imi mai afisa in acel moment nicio factura. Acelasi lucru este si in cazul compensarii, daca le compensam nu ma apareau in aceasta fisa. Corect? Dar atat timp cat facturile nu au incasare sau nu sunt implicate intr-o compensare, imi vor aparea in continuare in sold. Incercati sa aveti o gandire corporatista pentru a intelege mai bine, cand sunt zeci de mii de facturi neincasate in fiecare moment al zilei, si trebuie sa stii de pe o zi pe alta, de la o ora la alta (fiecare minut conteaza) exact ce facturi ai de incasat. V-ati pierde in detalii, cum spuneam intr-un mesaj anterior, in aceste facturi de plus cu minus, intr-o astfel de fisa (iar ma repet) in care sunt afisate doar facturile cu sold, in momentul in care este exportata pentru toti clientii societatii? Va spun eu ca este posibil sa vedeti la un client, la un moment dat, doar factura de plus, si sa il sunati sa "va luati de el" pentru ca nu si-a achitat factura restanta. Si el sa va spuna senil, "pai s-a stornat!" Ce credibilitate ve-ti mai avea in fata acelui client? Va mai cumpara de la dvs. ceva in viitor?

Oricum, voi urma sfatul D-lui Negoitescu cu implementarea modulului de compensare. Dar ca idee, ma intrebati dupa ce lege a contabilitatii m-as lua pentru a face acest lucru, dar imi puteti spune ce lege a contabilitatii nu imi permite sa fac acest lucru atat timp cat nu se influenteaza, repet, nici rulajul (atat pe debit cat si pe credit) si nici soldul niciunui cont care face obiectul acestei operatiuni?

Ce discutii aprinse... :D

Multumesc! Cu stima!
Buna seara! In primul rand as vrea sa va multumesc pentu raspunsurile dvs. In al doilea rand, as vrea sa va spun faptul ca doar am intrebat, si va spun ca nu ati inteles cu siguranta ceea ce am intrebat eu, pentru ca ati mers cu gandul foarte departe. In alta ordine de idei, daca vorbim de fisa de cont, ambele facturi de rosu si negru vor fi evidentiate atat in fisa contului 411, cat si in fisa contului 472, cat si in jurnale, etc, si vor ramane acolo pana la adanci batraneti! Aceste facturi nu vor fi sterse, doamna, din contabilitate! Raman in continuare inregistrate!

Exista fise care se schimba intre parteneri ce contin doar facturile fiscale emise de la/catre respectivul partener. Fara note contabile, treceri in venit/cheltuiala, incasari/plati. Strict facturi. Mai precis, strict legate de contul 411 pe debit. Acest tip de fise le poti exporta pentru un singur partener, mai multi parteneri sau toti partenerii societatii. Se foloseste acest tip de fisa pentru a vedea daca partenerul respectiv are toate facturile inregistrate. Aceste fise le poti exporta cu toate facturile emise catre partenerul respectiv, intr-o anumita perioada, unde se pot vedea toate facturile emise de la/catre acel partener, fie ele incasate sau nu (cele incasate au pe o coloana denumita "sold" suma 0, iar cele neincasate au suma initiala in cazul in care partenerul nu a platit deloc, sau valoare partiala in cazul in care partenerul a platit partial). Aceeasi fisa, poate fi exportata doar cu facturile ramase in sold. Eu de acest caz vorbeam! Cand exporti aceasta fisa doar cu facturile ramase in sold. Sa zic ca nu ma intereseaza ce facturi am emis catre clientul respectiv de-a lungul timpului. Pe mine ma intereseaza sa stiu strict ce am de incasat de la acesta (sau de la acestia in cazul in care selectez mai multi).

Revenind la intrebarea mea initiala, in lipsa unui modul de compensare/regularizare a facturilor negru/rosu emise catre acelasi partener, cum as putea sa fac ca aceste 2 facturi sa nu mai apara in aceasta fisa care se refera, repet, doar la facturile cu sold!! Deci vorbesc de o fisa care ajuta intern societatea. Si ma repet din nou, acele facturi raman in continuare in toate fisele de cont, jurnale, sunt declarate in 394, etc etc. Eu am intrebat ce am intrebat, pentru ca este o metoda de a reusi sa ajung rezultatul pe care il caut. Acele note nu ar influenta nici rulajele niciunui cont, nici soldurile niciunui cont, fie ca vorbim de rulajele si soldul de la banca respectiva, fie ca vorbim de rulajele si soldurile conturilor 411 si 472, ma rog, de toate conturile implicate in aceste operatiuni. Va rog frumos, incercati sa intelegeti ca acele facturi nu se sterg de nicaieri! Pe mine ma intereseaza strict acea fisa cu facturile ramase in sold! Intr-un program contabil complex exista o "duzina" de feluri de fise contabile, si teoretic si un modul de compensare a acestor facturi.

Vorbeati de control. Pai un eventual control nu iti cere fisa facturile neachitate de clientul "X". Iti cere o fisa de cont, pe toti clientii societatii, cu toate facturile emise, cu solduri dupa fiecare nota, cu conturile folosite la fiecare nota, etc. Evident ca acolo se vor regasi aceste facturi, fara nicio problema "what so ever". Fisa facturilor ramase in sold se foloseste in interiorul societatii, pentru a anunta clientul "X" ca mai 1,2,3 sau cate facturi mai are de plata, suma lor, si scadenta acestora.

Chiar o rog pe t.simona , in cazul in care tot nu am reusit sa ma fac inteles, sa intervina din nou. Poate are dansa o explicatie mai concreta si concisa decat a mea.

Multumesc!
Multumesc mult! M-am gandit la 473, dar nu ma pot lega de facturi propiu-zis. Asadar nu voi face decat, cum am spus, sa dublez notele. Ceea ce ar fi o munca facuta degeaba. Am "nimic"...fac inca doua note cu "nimic"...si o sa am in fisa respectiva cu "facturi ramase in sold" care se leaga strict de contul 411, 4 facturi + cu -, doua de forma 411 la 472 (+ cu -) si doua de forma 473 la 411 (+ cu -). Asa lucreaza programul! Trebuie sa ma leg strict de facturi. Daca mai era o factura ramasa neachitata in afara de cele 2, in momentul incasarii ei le inchideam si pe cele 2. Dar clientul nu mai are ce bani sa-mi dea, asadar...problema e ca atunci cand vreau sa vad ce bani mai am de luat de la clienti (doar facturi restante/cu sold) am o fisa de n pagini, cand in realitate ar putea fi decat 3 pagini, restul fiind facturi de negru/rosu cu aceeasi suma...si ma pierd in detalii sa zic asa. Va multumesc inca o data!
E clar ca daca va mirati asa, nu am reusit sa ma fac inteles. Acele facturi nu vor dispare de nicaieri!! Vor fi in continuare in absolut toate jurnalele, toate fisele, toate evidentele contabile...si da, atat factura de negru, cat si cea de rosu au ajuns la beneficiar. Adica in final nu are nicio datorie catre mine. In orice caz, voi cauta sa refolmulez sau voi cauta alta varianta. Multumesc pentru timpul acordat!
Intr-o fisa cu facturi restante ale unui client am de exemplu, ramase in sold, doua facturi, prima de plus, si stornarea ei, de forma:

1. 411 = 472 cu 100 RON
2. 411 = 472 cu -100 RON

Este evident faptul ca soldul final 411 este 0 si, daca luam in considerare doar aceste 2 facturi, si soldul lui 472 este 0. Avand in vedere faptul ca ambele solduri sunt 0, intr-o fisa contabila in care sunt prinse "doar facturile cu sold", nu as vrea sa mai apara nicio factura din cele 2, pentru ca una o anuleaza pe cealalta.

In lipsa unui modul prin care sa se se stinga aceste facturi (adica sa nu mai imi apara in sold), poate fi folosit artificiul de mai jos? Spun asta pentru ca trebuie sa ma leg cumva de factura respectiva, pentru a reusi sa o fac sa "dispara", si daca se fac alte note contabile, nu fac decat sa dublez aceste doua facturi, si in orice caz nu ajung la eliminarea lor. Aceste facturi vor exista in continuare inregistrate si vor aparea in continuare atat in fisa contului 411, cat si in fisa contului 472, dar nu se vor mai regasi in sold.

5121 = 411 cu 100 RON
5121 = 411 cu -100 RON

Adica pana la urma nu ar influenta nici rulaj debitor sau creditor al niciunui cont, soldul la banca respectiva ar ramane neschimbat, conturile 411 si 472 raman, ca si la inceput, tot 0, cu alte cuvinte, nicio modificare adusa contabil sau fiscal, doar faptul ca acele facturi nu mai apar intr-o fisa de forma "facturi ramase in sold".

Multumesc pentru atentie si disponibilitate!

O seara buna!
Am si eu o intrebare si totodata o nelamurire pentru care va rog, daca se poate, sa ma ghidati spre o rezolvare sau cel putin lamurire personala:

Documentele ce reprezinta facturi fiscale de forma 411 = 472 ce se storneaza conform principiilor contabilitatii cu specificarea numarului de factura pe care il storneaza etc, asadar o nota contabila 411 = 472 cu semnul minus, si in lipsa unui modul in softul contabil de stingere a acestor facturi fara intocmirea de note contabile, se poate folosi un artificiu contabil de forma 5121 = 411 cu semnul plus si concomitent 5121 = 411 cu semnul minus, pentru stingerea/compensarea acestor facturi?

In speranta ca m-am facut inteles,

Multumesc!