avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Activitate DianaNegoescu

Activitate DianaNegoescu

Si eu inteleg din lege ca obligatia de a trece la telemunca este pentru toate unitățile, acolo unde este posibil.

Insa citind pe Avocatnet ca :
"În condițiile evoluției epidemiei COVID-19 la noi în țară, Guvernul a decis săptămâna trecută să reitereze necesitatea trecerii la telemuncă, iar pentru firmele și instituțiile publice cu peste 50 de angajați, să facă obligatorie trecerea la telemuncă, în măsura în care se poate, ori, altfel, să se treacă la un program decalat...."
aparent se intelege ca obligatia de a trece la telemunca se instituie doar pentru firmele cu peste 50 angajati, ceea ce mi se pare a fi o concluzie eronata (asa cum spune si dl Cornel Vasile).

Or, dincolo de telemunca (aplicabila "erga omnes", nu doar celor cu mai mult de 50 salariati), pentru firmele cu peste 50 angajati apare in plus obligatia organizarii turelor cu decalaj intre ele.
Articolele de pe Avocatnet.ro vorbesc despre obligativitatea firmelor cu peste 50 de salariati de a trece pe telemunca daca specificul o permite.
Insa Legea 55 - OUG 192 nu "leaga" obligatia de a trece la telemunca de numarul de angajati. Sunt articole distincte:
ART. 17
Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.
ART. 21
Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

Asadar, de unde concluzia ca doar societatile cu peste 50 de angajati ar avea aceasta obligatie?