1. Probabil sunteti o persoana foarte meticuloasa din modul in care ati raspuns, numerotand...
Si astfel pare ca dati discutiei de duminica un aer academic! :coffee:
2. Daca mesajul pe care-l trasmiteti
Studentul care alege facultatea de drept din spirit de dreptate
nu-mi scapa mie, atunci cel care alege Dreptul o face din oricare alt motiv decat....dreptatea.
Si atunci ma gandesc care este realul motiv?
Sa fie nevoia unor oameni prinsi intr-un sistem juridic alambicat, de multe ori stramb, de a avea norocul sau ghinionul de a gasi avocatul mai mult sau mai putin dornic de a exercita profesia aleasa, impusa de familie sau de anturaj, in urma unui pariu cu prietenii ca poate intra la Drept?
Inteleg ca dreptatea trebuie definita. Atunci vorbim de relativitate.
In consecinta, sistemul organizational numit societate isi bazeaza unul din principii pe cel mai fragil, interpretabil si discutabil lucru! Adevarul!
Daca adevarul nu este acelasi pt oricare dintre membrii, cum sa ma astept ca dreptatea sa fie respectata? Daca a mea este altfel fundamentata decat a sememului meu, cum le pot imbina armonios astfel incat sa le respect fara a intra in contradictoriu?
Nu stiu cum se poate defini dreptatea, nu mi-am propus sa studiez Dreptul, dar cred ca daca am face un sondaj de opinie ar reiesi ca dreptatea urmeaza adevarul. Iar adevarul este cel pe care oamenii au curajul sa-l recunoasca cand sunt cu ei insisi, cu D-zeu si nu cel pe care-l inventeaza sau modifica de multe ori.
3. Cum spuneam si la 1, numerotarea nu ar trebui sa aiba legatura directa cu ghilemelele apelativului. Si nici cafeaua neprajita nu este cea mai savuroasa. :)
Da, ati ales sa va erijati intr-un mic D-zeu, interpetand in mod personal adevarul si dreptatea reprezentand-o pe clienta si avand succes!
Apropos, care a fost senzatia? Linistea interioara s-a transformat in ceva si mai placut?
Vedeti, e ca si cum am avea puterea de a schimba dreptatea si o folosim prin a ne juca putin cu ea. Normal, o dam mai departe sau inapoi candva....dar acum e a mea si ma joc cum vreau.
Dar hai sa revenim la topic, vorbesc de un pustiulica care nu poate decide singur daca e bine sau nu sa-l aibe pe tata alaturi. Altcineva hotaraseste pt el. Iar altcineva-ul crede ca trebuie sa foloseasca un avocat. Acesta vrea sa castige. Nu tine cont de adevar si dreptate. Pacat, caci nu e vorba de o casa....ci oameni, sentimente, suflet.
4. "Bagheta isi alege vrajitorul!" Este o replica, dar din Harry Potter. (si nu lucrez intr-un cinematorgraf).
Poate ca singura cartea isi alege cititorul, nu contrazic. Ganditi-va ca avocatul ar alege clientul....
Si l-ar convinge ca-i va face dreptate bazat pe unicul, singurul si universalul adevar!
Matematic calculul este simplu: se vor injumatati procesele. Se reduc temenele. Dar cine garanteaza clientului?
Ce gandesc eu este UTOPIE si admit! Pai de aici a plecat si titlul topicului, nu?
Doar nu ne gandim sa pledam cu plata la final, bazat pe rezultate. Chiar daca ar fi substantial mai mare! Cine risca pt un pumn de bani? Mai bine mai ponderat, dar constant si sigur. O senzatie de siguranta mediocra.
5. Frumos spus! Dar cred ca sunt situatii cand omul obosit poate fi dornic de a citi, chiar obosit cum este. Sau cel dornic de a citi sa fie deja obosit, dar sa-si doreasca. Nu se exclud ci cred ca se completeaza!
Ca sa parafrazez: cel mai important lucru eu cred ca este
ce carte aleg?, ca sa-mi transmita un mesaj care sa-mi ramana dupa ce termin lectura... :-/