avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Activitate alex19882011

Activitate alex19882011

Răspuns la discuția Sesizare ITM
Buna ziua tuturor, am revenit cu vechea mea problema, am primit raspunsul de la ITM, referitor la sesizarea pe care am facut-o, si suna ceva de genul...ca in urma verificarilor actelor puse la dispozitie de firma x, (daca se poate sa ii dau si numele ar fi ideal), s-a constatat ca nu figurez ca angajat si ca daca vreau pot sa ii actionez in judecata pentru a-mi dovedi calitatea de angajat... clar nu m-a multumit raspunsul lor, insa ma intreb daca cretinul ala de patron a luat vreo amenda de la ITM, ca din raspuns mi se pare ca a scapat foarte usor, nu zicea nimic ca i-ar fi sactionat cu ceva...mentionand in sesizare ca mai are 2 angajati la negru...multumesc..
Astazi am fost la sediul firmei in speranta ca poate recuperez macar cei 30 de ron, insa, si-a schimbat opinia de la cei 30 de lei la 255 de lei, aveau usa incuiata la firma, deci clar ca se simt cu musca pe caciula, nu am rezolvat nici macar cu cei 30 de ron ca nu avea bani, dar sunt convins ca ceilalti 2 "angajati" au fost platiti, nu sunt bani pentru mine :)), mai mult m-am enervat ca m-am certat pe acolo, asa ca de la firma am mers direct la ITM Prahova cu sesizarea scrisa inca de aseara, nu am mai "actualizat" declaratia cu cei 255 de ron, ci exact cum mi s-a spus vineri, sa astept ca voi primi restul de plata cand vor fi bani, sincer, m-am saturat de astfel de discutii asa ca am mers direct la ITM si voi primi raspuns in 30 de zile.
freeelis a scris:

Am inteles ... puteti merge la ITM sa depuneti sesizarea respectiva si in acelasi timp sa promovati si o actiune in instanta impotriva aceslui angajator ... actiunea va avea mai multe capete de cerere ...actiunea nu este supusa platii taxelor de timbru si se va depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati.

Chestia cu instanta e putin aiurea ca stau in Ploiesti, fara mutatie, si domiciliul in am in Judetul Suceava :D

Oricum va multumesc mult pentru sfaturi si informatii.
freeelis a scris:

tot nu inteleg de ce vreti sa vorbiti cu ace inspector .. puteti merge deja cu sesizarea scrisa si sa luati numar de inregistrare de la ITM , iar in termen de 30 de zile vet primi raspuns..

Nu tin neaparat, ieri eram destul de nervos, am sunat la ITM Prahova, mai exact Ploiesti mi-a raspuns o tipa, vroiam atunci sa fac ceva ca eram plin de nervi si am ajuns la o programare cu un inspector, dar o voi anula luni la prima ora
freeelis a scris:

Intr-adevar , este un calcul eronat avand in vedere si timpul de munca despre care faceti referire ..

De exemplu : salariul minim 670 lei raportat la un program de munca de 7 ore/zi ar insemna 586 lei brut lunar = 451 lei net
Pentru 2 luni ar reiesi o suma de 902 lei de plata , iar dvs ati primit 780 lei .... ceea ce ati primit dvs ar fi pentru un program de 6 ore/zi si nu de 7 ore/zi asa cum spuneti ...

Pai...programul este de la 9-16, daca era poate imi spunea ca trebuie sa ii mai dau bani de la mine; am lucrat si 8 ore, erau zile cat trebuia sa fiu la 7 acolo, asta ca sa vezi cum unii pot fi asa de hoti si nesimtiti, ma intreb daca asa sunt majoritatea patronilor firmelor mici private..si chestia este ca a oprit si taxele, de figurat nu figurez nicaieri cu ceva platit la stat, dar nesimtirea si hotia este prea mare...
tudorvaleriu a scris:

1. - Faceti o sesizare scrisa la ITM cu toate aceste aspecte precizate aici.
- Incercati sa prezentati aspectele cat mai concis si cat mai clar.

Am sa incerc sa fiu cat mai clar si mai concis in acea sesizare. Este de ajuns sa fac doar in scris fara sa mai vorbesc cu un inspector, nu? Ca luni dimineata am programare dar cred ca am sa o anulez...
freeelis a scris:

In sesizare mentionati toate aspectele care constituie incalcari ale legislatiei muncii .. daca ar fi sa fie calculat la salariul minim ... suma primita ar depasit acel calcul ...

670 lei brut inseamna 510 lei net pentru un program de munca de 8 ore/zi ... in total dvs ce suma ati primit pentru cele doua luni ?

750 lei plus inca o diferenta infima de maxim 30 de lei pe care daca vreau sa trec la firma sa ii iau. Dupa cum am spus si mai sus, ori degeaba mai are contabila, ori sunt smecheri, ca au calculat cei 670 la 30 de zile cat are o luna si cu 7 ore de munca pe zi, nu au calculat la zilele lucratoare cum este normal.
Dar avand in vedere ca nu a facut CIM in perioada de proba cum era normal, a oprit si taxe si ce a mai vrut el. In mare am asteptat 16 zile sa iau 30 de ron :)) 2ua pachete de tigari :D
tudorvaleriu a scris:

1. Ce treaba aveti cu Legea nr.23 din 13 ianuarie 2003 pentru ratificarea Memorandumului de înţelegere, semnat la Tel Aviv la 14 mai 1996, cu privire la Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statului Israel privind transporturile aeriene civile, semnat în Israel la 19 decembrie 1967?

2. Banuiesc ca doreati sa spuneti Legea 53/2003 - Codul muncii:

Art. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.

(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.

(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

3. Pai tocmai aceste lucruri trebuie sa le sesizati la ITM.

Da, imi cer scuze, Legea 53 :D nu 23, greseala mea.
In acea sesizare sa semnalez si ca pentru cele 2ua luni lucrate am primit 750 de ron? la un program de 7 ore pe zi, de L-V, cand pentru aceasta suma de 375 ron/ luna (la el insemnand minimul pe economie) a calculat minimul pe economie brut 670 lei, la cele 7 ore pe zi si zilele lucratoare.
Nici macar nu este corect calculat aici ma refer pe luna octombrie si noiembrie la zilele lucratoare, exclus sa fie 370 lei/ luna cum mi-a spus...dar este posibil sa fi calculat si weekend-urile in nebunia lui, nu am pus si acele zile sa vedem ce iese...
In prima luna am luat 750 si ieri mi-a spus foarte iritat ca am indraznit sa il contactez pentru banii de pe luna noiembrie ca aceia au fost toti banii, impartiti la 2ua luni si inca o diferenta de 30 de ron ala e salarul.
freeelis a scris:

Chiar daca legea prevede si sanctionarea persoanei care a acceptat sa lucreze fara c.i.m., nu cred ca veti fi sanctionat .. din cate cunosc pana in prezent nu s-a dat nicio astfel de sanctiune pentru persoanele fizice, decat pentru angajatori.

Aseara am citit o chestie si anume.. Legea 23/2003 Art.16 alin.1 si 2
freeelis a scris:

Nu inteleg de ce trebuie sa vorbiti cu un inspectir, cand va putet duce la sediul ITM sa depuneti sesizarea cu aspectele incalcarii legislatiei muncii de catre angajatorul dvs .. sau o puteti depune online ori s-o trimiteti prin posta cu confirmare de primire ... ce poate sa va spuna acel inspector ca ITM-ul constata, dar nu obliga ... ITM-ul poate sanctiona contraventional , iar angajatorul are dreptul sa conteste in instanta amenda primita ...

Aici cam ai dreptate, dpdv legal eu risc vreo amenda?