avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Activitate a81alin

Activitate a81alin

Discuție mosteniri
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Mama mea mai are inca 2 surori. Acum 20 de ani cele doua surori ale mamei mele au cumparat impreuna o casa. De atunci au locuit impreuna. Una dintre matusi care nu are urmasi a decedat la finele anului trecut. Cea care a decedat mai are si alte bunuri imobile adica un apartament si doua terenuri. Totdeauna a sustinut ca va impartii mostenirea intre nepoti. Suntem in total 4 nepoti. Eu si fratele meu iar cealalta matusa are si ea 2 copii. Dupa decesul matusii care nu a avut urmasi (nefiind casatorita niciodata, netraind in concubinaj si neavand copii) a aparut matusa mea cu care locuia impreuna de 20 de ani cu un testament olograf datat cu anul 2003 prin care era numita ca unica mostenitoare. Tin sa va spun ca matusa care a decedat era profesoara de limba romana, o persoana educata care chiar si pensionara fiind dadea meditatii, asta cam pana in anul 2005. In ultimii ani de viata a fost ingrijita de matusa mea cu care sedea impreuna, dar in ultimii ani a dat dovada de senilitate, de multe ori cand mergeam in vizita nu ne mai recunostea, avea pierderi de memorie. Cum era si foarte batrana nu a mai iesit din casa in ultimii ani. Deasemenea nu stiu ca in ultimii ani sa fii facut vreun consult medical. Stiu ca in ceea ce priveste senilitatea nu este nici o dovada in acest sens- adica nimic atesta de vreun medic. Acest lucru a fost observat doar de rudele care o mai vizitam. Dupa decesul matusii s-a deschis la notar succesiunea. Cum mama mea este si ea decedata am fost chemati noi, adica eu si fratele meu. Notarul ne-a intrebat daca recunoastem testamentul. Eu unul am mari dubii in privinta lui.Asa ca am spus nu. Testamentul pe care matusa mea sustine ca e valabil este dupa parerea mea antedatat. Cred ca l-a scris atunci cand nu stia pe ce lume este si cred ca i-a fost dictat. Deasemenea cred ca nu a fost scris la data la care e trecuta in testament. Atunci matusa mea, cea care a decedat, daca dorea sa faca un testament il facea la notar, era o persoana care umbla foarte mult in acea perioada. Nu vad ce ar fii impiedicat-o sa faca acest lucru. Cred ca a fost santajata sa il scrie in forma in care este de catre sora sa cu care locuia. Stiu ca a fost scris de mana ei, dar nu cred ca a si vrut acest lucru. Matusa mea sustine ca noi, eu si fratele meu nu avem nici un drept la mostenire ca ea e singura mostenitoare, ca testamentul in regula.La notar am dat o declaratie de acceptare a mostenirii. Dupa calculele mele valoarea bunurilor imobile e destul de mare in jur de 300 mii de euro. Cum stiu ca de anul trecut taxa de timbru in cazul unui proces de succesiune este mare ce pot face in acest caz? Nu cred ca putem ajunge la o intelegere cu matusa. Cine va inainta actiunea in instanta noi sau matusa? Cum se poate ca sa o inainteze ea? Pentru ca noi nu dispunem la momentul de fata de suma necesara taxei de timbru. Cat poate dura un astfel de proces? Se poate face o expertiza a vechimii scrisului? Cine trebuie sa demonstreze ca persoana care a scris testamentul avea discernamant si ca nu a fost influentata? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.