avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Activitate heri

Activitate heri

Răspuns la discuția Neacordarea primei de nastere
Va multumesc pentru raspuns. Trebuie sa recunosc ca am fost naiva crezand ca directiunea scolii va tine cont de cererea depusa. Acum imi pare rau ca nu am actionat mai repede.
Am nascut in octombrie 2010, am depus cererea pentru prima de nastere in 15.11.2010. Mi s-a comunicat prin telefon ca nu sunt fonduri sufuciente. La insistentele mele am primit raspuns scris din partea conducerii scolii la care sunt angajata cu data de 23.12.2011, dar pe care am gasit-o in cutia postala in data de 16.01.2012.
In adresa raspuns mi s-au comunicat urmatoarele:
"Referitor la cererea dvs. privind aprobarea unui salariu mediu pe unitate pentru nastere copil, inregistrata la unitatea noastra cu nr. .../15.11.2010 va comunicam ca nu ne permite Legea 118/2010, 285/2011 precum si HG nr.1274/21.12.2011 sa acordam acest drept."
Am facut si o sesizare la ITM, care mi-a raspuns urmatoarele:
"Conform prevederilor Art. 266 din Codul Muncii:
Jurisdicţia muncii are ca obiect soluţionarea conflictelor de muncă cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale sau, după caz, colective de muncă prevăzute de prezentul cod, precum şi a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod. Insa conform prevederilor art. 268 alin.1 lit.e din acest act cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia. "
Am cateva nelamuriri:
1. Care articol din Legea 118/2010 prevede ca nu se mai acorda aceasta prima de nastere?
2. Daca am nascut in 2010 si depunandu-mi cererea in acelasi an, modificarile ulterioare aparute in 2011 actioneaza retroactiv ?
3. Conform prevederilor Art. 268 din Codul Muncii cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: c) in termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator.
Sunt sau nu indreptatita sa primesc prima de nastere?