avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Activitate auzi

Activitate auzi

Bună seara, citesc des acest forum, însă doar recent m-am înregistrat.

Am lucrat 10 ani în domeniul automatizărilor industriale și fabricării de automatizări de acest tip, împreună cu mecanica și software aferente.
Am dorit să deschid o firmă, însă m-am lovit treptat de diverse obstacole, începând de la obligativitatea majoratului, până la necesitatea a ț autorizații, diplome și foi, pe care nimeni nu știa de unde se eliberează sau cum anume se cheamă.

Doresc să îmi deschid un PFA pe domeniile enunțate mai sus, anume mecanică, electronică, software. Am avut lucrări foarte diverse, care se încadrează în cel puțin două coduri CAEN de două cifre (26XX 'acoperă' 2610, 2620, 2630, 2640, etc), iar pe formular îmi cere clasa CAEN de 4 cifre, și pot completa cel mult 5 astfel de coduri.

Problema 1) Spre exemplu, pentru un strung automat, acesta va necesita construcție mecanică, realizare și integrare electronică și software. Ce clase CAEN vor intra aici?
Pe mine m-ar avantaja în cazul de față clasa "2790" și "6201". (alte echipamente electrice/software client). La mecanică, nici nu am idee, încât este foarte diversificată treaba, însă cred că 2829 și 2849 s-ar încadra cel mai ok.

Problema 2) Am alți clienți, care îmi cer produse care se încadrează la alte clase din CAEN 26xx. Ce fac, eu trebuie să trec fiecare cod de 4 cifre, începând cu 26, pentru a putea lucra în legalitate în acele clase CAEN? Mi s-a spus că nu este suficient să trec doar "26", ci trebuie să trec detaliat "2610", "2620", "2630", etc. Folosind cunoștiințe în electronică, se pot acoperi mai multe clase CAEN, însă nu am voie legal să completez decât una principală și 4 secundare, chiar dacă eu pot desfășura mai multe activități? La software, în schimb, de ce nu e așa diversificată treaba, pentru că se pot realiza foarte multe tipuri de software cu aceeași acumulare de cunoștiințe.

Problema 3) Ce diplome/acreditări/hârtii am nevoie pentru cele 3 domenii menționate? Pot deschide acest PFA fiind în anul 3 la electronică? Cum îl pot deschide dacă nu am aceste hârtii, însa am experiența necesară (ca dovadă, pot demonstra prin clienți + produse realizate sub contract (mai exact, convenţii civile) faptul că am lucrat și inovat în aceste domenii).

Problema 3.1) Cineva angajat timp de doi ani într-un domeniu poate deschide un PFA în acel domeniu. Ce se întâmplă în cazul cuiva care lucreaza ca liber profesionist în acel domeniu (sau în mai multe), sub contracte? Cum mă pot folosi de această experiență acumulată?

Problema 4) Ce se întâmplă în cazul realizării de contracte pe cod CAEN greșit?

Problema 5) Câte coduri CAEN se pot adăuga unui PFA? Mi s-a spus de mai multe ori ca, la deschiderea unei firme, "bifează tot la CAEN". Se poate face asta și la PFA?

Problema 6) Dacă am ca activitate principală un cod CAEN normat, și altul nenormat, cum se vor calcula impozitele? Dar în cazul opus (principal nenormat, secundar normat)

problema 7) Dacă am ca activități mai multe coduri CAEN normate, care normă se va considera?

problema 8) Cât voi avea de plată, cu totul, către toate autoritățile și instituțiile competente, pe durata unui an, dacă realizez venituri totale 0, în sistemul de plată nenormat (partidă simplă)?