avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Activitate isabelarusu

Activitate isabelarusu

Buna ziua,
Solicit opinie cu privire la urmatoarea solutie pentru a avea baza pentru perceperea de penalitati de 1%/ zi de intarziere in cazul in care nu se achita factura in termenul de plata agreat prin comanda de transport. Va rog sa aveti in vedere ca transportul se face pe baza unei Comenzi de transport confirmate de societatea noastra prin semnatura si stampila si nu printr-un contract. Fiind emisa de beneficiar, comanda cuprinde, evident, doar obligatii pentru prestator si in nici un caz nu face referire la penalitati in caz de neplata la termen.
Este adevarat ca factura ce se emite, dupa executarea serviciului de transport, cuprinde mentiunea cu privire la 1% penalitati/ zi intarziere fata de termenul agreat dar nu exista semnatura de primire pe factura de la beneficiar deoarece se transmite de cele mai multe ori prin posta si deci se poate intelege ca a vazut mentiunea de pe factura dupa ce a semnat de primire pe confirmarea de primire!!
Astfel, de cele mai multe ori - in contextul crizei sau doar a relei vointe!! - facturile raman neplatite iar la emiterea unei eventuale facturi de penalitati, acestea nu sunt acceptate de beneficiar deoarece - ni se spune - nu exisita o prevedere contractuala in acest sens!!!
Solutia propusa: la semnarea comenzii, societatea noastra sa aplice si o stampila cu urmatorul mesaj "Prin prezenta confirmare, comanda devine contract intre parti. Continuarea colaborarii reprezinta implicit acceptarea din partea beneficiarului de a achita penalitati de 1% / zi de intarziere fata de termenul de plata agreat."
Este adevarat ca nici in aceasta situatie nu exista o semnatura din partea beneficiarului dar macar se poate considera ca a fost instiintat de aceasta cerere a noastra inainte de a se face efectiv serviciul si deci, a avut ocazia de a schimba prestatorul daca nu este de acord - nu ca in cazul in care afla de solicitarea noastra din factura, deci dupa transport!

Am "ticluit" aceasta solutie deoarece am considerat ca factura primita prin posta nu este baza suficienta pentru a percepe penalitatile de 1%/zi intarziere si nici nu le putem solicita in instanta ci doar cunatumul facturii neplatite!!

Va multumesc anticipat pentru raspuns!