Buna ziua,
O persoana apropiata este agent de paza cu punct de lucru la un magazin de obiecte vestimentare. Cand s-a angajat i s-a spus ca singura lui atributie este aceea de a pazi portile antifurt daca acestea piuie. In data de 14 a avut loc un furt, pe tura lui(14 ore pe zi fara pauza). Hoatele au folosit genti cu fund de aluminiu, iar portile nu au astfel de detector. El a fost exact langa porti dar nu le-a observat pe faptase, in interiorul magazinului printre standurile cu haine. Nu s-a facut inventarul, nici proces verbal in ziua respectiva, el fiind anuntat abia dupa o ora, subiectiv ca ar fi avut loc un furt. Detin inregistrarile video din acea zi. Procesul verbal s-a facut a 2 a zi, in absenta celor prezenti in ziua faptei, si semnat de catre persoane care nu au fost prezente. Problema e ca procesul verbal a fost umflat, au fost trecute mult mai multe produse pe el, si mai ales, la pret de vanzare(si acestea umflate fata de cele de pe eticheta), nu la cost de achizitie cum stiu ca e normal. Precizez ca nu s-a efectuat nici un inventar de la deschiderea magazinului, respectiv de aprox 4 luni de zile, deci inregistrarea articolelor lipsa in procesul verbal a fost subiectiva. Si nici macar nu a fost inregistrat acest proces verbal, ci doar semnat. Marfa este asigurata, in schimb, agentului de paza i s-a imputat salariul pe luna anterioara in totalitate, fara sa fie instiintat sau sa semneze ceva. In contractul indiv de munca nu scrie nicaieri ca trebuie sa plateasca el pagubele, nu este trecut nicaieri acest lucru. La toate celelalte firme la care am auzit ca s-au mai intamplat cazuri asemanatoare nu li s-a retras agentilor paguba, ca doar de asta exista asigurare pana la urma. Abia astazi, dupa multe mail-uri trimise catre directorul firmei din bucuresti, ni s-a spus ca ii va fi virat salariul, iar dupa aceea citez "vom merge pe raspundere patrimoniala, daca avem intrunite toate elementele" in instanta. Au vreo sansa sa castige acest caz?Pentru ca eu cred ca spun asta doar ca sa ne sperie deoarece i-am amenintat cu itm-ul si apelul la alte organe ale statului. Detin poze facute procesului verbal, pontajului de ore semnat si stampilat, inregistrarile video. O ultima afirmatie, destul de importanta, ar fi aceea ca agentul de paza a depus deja de saptamana trecuta demisia fara preaviz(pentru nerespectarea obligatiilor contractuale referitoare in special la orele suplimentare neplatite si program lung de munca) prin curier, cu confirmare de primire si nr de inregistrare, primit inapoi de asemenea cu stampila firmei, deci nu mai este angajat la acea societate.
Astept raspuns! Multumesc frumos!