avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Activitate andrei1986_us

Activitate andrei1986_us

Răspuns la discuția Scutire impozit programator
sorinslavic a scris:

Buna ziua,

As avea si eu cateva intrebari referitor la acest subiect.
In 2010 am absolvit Facultatea de Matematica si Informatica la Universitatea Bucuresti - in sistem Bologna - 3 ani - 180 de credite. Conform profesorilor dar si al altor colegi care lucrau as fi putut sa primesc scutirea de impozit la salariu inca de atunci. Angajatorul mi-a refuzat aceasta cerere - citant faptul ca facultatea mea este de "scurta durata" - am incercat sa ii conving ca gresesc dar nu am reusit. Mentionez ca Firma se incadreaza in normele pentru aplicarea scutirii de impozit (alti colegi care au terminat Politehnica sau Informatica mai de mult o primesc).
In acest an am terminat si Ciclul 2 - Masterul - la aceeasi facultate. Am incercat din nou sa le cer scutirea de impozit, fiind directionat catre Administratia Financiara Sector 6 (ANAF) pentru a primi un raspund formal. Am depus o intrebare la registratura: "Daca ma incarder in conditii" - dar unde nu am primit un raspuns clar si concis: nici macar DA dar nici NU - raspunsul citand legile deja binecunoscute.

In aceste conditii, angajatorul, iar are retineri in a-mi acorda aceasta scutire de impozit. Cand fac referire la angajator este de fapt Contabilul firmei cel care "imi pune bete in roate".

1. Ce as putea sa fac pentru a-l convinge de validitatea cererii mele si ca intr-adevar ma incadrez in toate conditiile necesare???
2. Am vreo sansa, dupa ce dovedesc ca ar fi trebuit sa mi se acorde scutirea de impozit inca de acum 2 ani, sa recuperez acea suma de bani ??

Va multumesc frumos,
Sorin


Salut,

Si eu ma confrunt cu aceeasi problema de ceva timp.

Am sunat la toate ministerele care au emis ordinul comun si mi s-a spus ca ordinul este in curs de actualizare a.i. sa fie incluse (echivalate) unele specializari noi si sa fie de ajuns Ciclul I Bologna pentru a beneficia de scutirea de impozit (asa am inteles ca a plecat de la Min. Muncii formula de actualizare).In prezent ordinul se afla la Min Telecomunicatiilor pentru avizare urmand sa fie apoi avizat si de MIn. Finantelor.

Eu am absolvit doar Ciclul I si am fosti colegi care tot cu Ciclul I fara masterat primesc scutirea.Problema este la angajator cum interpreteaza legea, la mine de exemplu cei cu masterat primesc scutirea fara probleme.

Tot ce trebuie sa facem este sa asteptam.
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
@ freeelis

OK, e posibil sa fac eu o confuzie dar ce inteleg eu din legea de mai sus este ca bugetarii cu 3 ani Bologna sunt salarizati la nivelul absolvenţilor cu studii superioare de lungă durată (S) si nu inteleg de ce pentru cei de la privat 3 ani Bologna sunt considerate studii de scurta durata si in baza acestui fapt nu se poate acorda scutirea de impozit.

Practic statul zice:daca lucrezi la noi ca programator iti scutim impozitul dar daca lucrezi la o firma privata lasam la aprecierea angajatorului daca vrea sau nu sa-ti scuteasca impozitul
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
freeelis a scris:

Ciclul I sau II Bologna este aplicabil de la data intrarii in vigoare a Legii nr.288/2004.

Art. 18 din Legea nr.288/2004 prevede :
(1) Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei stabilesc, având în vedere prevederile prezentei legi, corespondenţa dintre calificările universitare şi clasificarea ocupaţiilor, precum şi modificările necesare în sistemul de salarizare, în condiţiile legii.

(2) Diplomele absolvenţilor de învăţământ superior sunt recunoscute şi oferă drepturi în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare la data obţinerii actului de finalizare a studiilor.
.....


Adica daca cineva a terminat Ciclul I pe sistem Bologna intre 2008 si 2010 (cand s-a dat legea referitoare la salarizarea bugetarilor si incadrarea lor in categoria de studii) inseamna ca nu sunt studii superioare de lunga durata iar cei care termina Ciclul I tot pe sistem Bologna dar incepand cu 28.12.2010 sunt incadrati ca studii superioare de lunga durata??

Asta ar fi tragicomic si absurd...
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
freeelis a scris:

Art.27 invocat de dvs se refera la salarizare si nu la conditiile necesare pentru a obtine scutirea de impozit .. din cate stiu , legea este aceeasi pentru toti .... prin urmare, consider ca problema este la angajatorul dvs si nu legea...


Pai cei de la HR au spus ca pentru a beneficia de scutire e necesar sa am studii superioare de lunga durata (adica si masterat, chiar daca nu mai exista notiunea de lunga/scurta durata) iar articolul 27 exact asta spune ca este de ajuns Ciclul I Bologna - adica facultatea de 3 ani cu diploma de licenta este considerata de lunga durata.,
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
freeelis a scris:

Credeti ca o instanta de judecata va putea obliga statul sa modifice un act normativ ? .. posibil dora daca se declara neconstitutional acest act normativ .. in rest, puterea legiuitoare este cea care poate face asa ceva fara a fi obligata de o institutie anume...


Nu stiu daca e constitutional ca bugetarii cu studii de 3 ani Bologna sa fie incadrati cu studii superioare de lunga durata iar cei din mediul privat sa nu beneficieze de scutirea de impozit pentru faptul ca nu au studii de lunga durata cand de fapt durata studiilor e aceeasi - 3 ani Bologna.

Art. 27 din legea 284/2010 spune urmatoarele:

Art. 27. - In baza art. 18 alin. (1) si (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare, salarizarea absolventilor ciclului I si/sau II (Bologna) se face la nivelul absolventilor cu studii superioare de lunga durata (S).

Observam formularea si/sau, deci si Ciclul I tot de lunga durata este.
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
freeelis a scris:

Nu cred ca exista temei legal pentru actionarea statului in judecata in situatia expusa de dvs...


Ba eu cred ca ar putea fi faptul ca e discriminant ca unii angajatori sa acorde scutirea si altii nu pe baza unei legi neactualizate de stat.

Noua in primul an Bologna ni s-a spus ca diplomele vor fi echivalente cu ale celor cu 4 ani, si practic am facut acelasi volum de materie comprimat in mai putini ani -> mai multe examene pe sesiune.
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
popescu_adrian a scris:

Da...este!!! Sunt raspunsuri haotice .si se fac corelatii in necunostiinta de cauza !!! sa fie modificata legea data ptr scutirea impozitului pentru sistemul Bologna, doar in acel moment departamentele de HR ar trebui sa ia masuri, altfel ar trebui dati in judecata!!!!!


Ne poate sfatui cineva de aici ce demersuri ar trebui facute (eventual catre ce ministere) pentru a putea beneficia (asa cum este normal) de aceasta scutire?

Mi se pare aberant ca Min.Muncii sa motiveze neacordarea acestui beneficiu folosindu-se de o lege care acorda celor cu 4 ani ante-Bologna echivalarea cu masterul actual (adica 3+2 = 5 ani), iar celor cu 3 ani Bologna(care au facut acelasi volum de materie in mai putini ani) sa nu le ia in considerare nici macar echivalarea cu studiile de licenta de dinainte de Bologna (cele de 4 ani)

Multumesc
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
Am primit raspunsul (neoficial, urmeaza sa il primesc si oficial) de la min. muncii. Ei motiveaza cu Art.153 alineatul 2 din Legea educatiei nationale (legea 1/2011) care spune doar ca

(2) Diploma de absolvire sau de licență a absolvenților
învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară
aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma
de studii universitare de master în specialitate.


deci practic chiar daca am facut aceeasi materie ca cei cu 4 ani(care sunt echivalati cu master acum) dar comprimata in 3 ani (deci mai multe examene pe sesiune) se pare ca nu ma incadrez!

Mai e ceva de facut?
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
freeelis a scris:

Raspunsul ministerului il veti primi in termen de 30 de zile de la data cand ati trimis sesizarea.


Ok...astept 30 de zile...tot ce sper e sa nu fie un raspuns evaziv gen daca va incadrati in legea x/200y atunci beneficiati de scutire.

Ma intereseaza un punct de vedere CLAR si OFICIAL argumentat pe legi pe care sa-l pot prezenta la HR in caz favorabil mie.
Răspuns la discuția Scutire impozit programator
freeelis a scris:

Ciclul I din sistemul Bologna nu poate fi asimilat ca de lunga durata.

SSD si ciclul I Bologna sunt doua lucruri total diferite... Este corect ca prin Legea nr.288/2004 se introduce ciclul I Bologna si se desfiinteaza SSD-ul, dar nu se precizeaza nicaieri ca cele doua forme de invatamant ar fi echivalente, ori ca una ar fi continuarea celeilalte.


Mi se pare discriminatoriu faptul ca legea este ambigua si ramai la mana angajatorului daca vrea sau nu sa-ti aplice scutirea.

Cum am spus si mai sus....am fosti colegi tot fara masterat care beneficiaza de scutire la diferiti angajatori.

Practic legea cu scutirea de impozit se refera la ceva ce nu mai exista ( invatamantul de scurta/ lunga durata).de mentionat ar fi si faptul ca in sistemul bologna materia a fost comprimata de la 4 la 3 ani ( acelasi volum de materie) si practic cei cu bologna au avut mai multe examene/ sesiune decat cei din anii anteriori.

Am trimis un email la ministerul muncii dar inca nu am primit raspuns.

Daca mai aveti alte informatii/ experiente de acest gen va rog sa le scrieti aici

Multumesc