Buna ziua,
As avea si eu cateva intrebari referitor la acest subiect.
In 2010 am absolvit Facultatea de Matematica si Informatica la Universitatea Bucuresti - in sistem Bologna - 3 ani - 180 de credite. Conform profesorilor dar si al altor colegi care lucrau as fi putut sa primesc scutirea de impozit la salariu inca de atunci. Angajatorul mi-a refuzat aceasta cerere - citant faptul ca facultatea mea este de "scurta durata" - am incercat sa ii conving ca gresesc dar nu am reusit. Mentionez ca Firma se incadreaza in normele pentru aplicarea scutirii de impozit (alti colegi care au terminat Politehnica sau Informatica mai de mult o primesc).
In acest an am terminat si Ciclul 2 - Masterul - la aceeasi facultate. Am incercat din nou sa le cer scutirea de impozit, fiind directionat catre Administratia Financiara Sector 6 (ANAF) pentru a primi un raspund formal. Am depus o intrebare la registratura: "Daca ma incarder in conditii" - dar unde nu am primit un raspuns clar si concis: nici macar DA dar nici NU - raspunsul citand legile deja binecunoscute.
In aceste conditii, angajatorul, iar are retineri in a-mi acorda aceasta scutire de impozit. Cand fac referire la angajator este de fapt Contabilul firmei cel care "imi pune bete in roate".
1. Ce as putea sa fac pentru a-l convinge de validitatea cererii mele si ca intr-adevar ma incadrez in toate conditiile necesare???
2. Am vreo sansa, dupa ce dovedesc ca ar fi trebuit sa mi se acorde scutirea de impozit inca de acum 2 ani, sa recuperez acea suma de bani ??
Va multumesc frumos,
Sorin
Ciclul I sau II Bologna este aplicabil de la data intrarii in vigoare a Legii nr.288/2004.
Art. 18 din Legea nr.288/2004 prevede :
(1) Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei stabilesc, având în vedere prevederile prezentei legi, corespondenţa dintre calificările universitare şi clasificarea ocupaţiilor, precum şi modificările necesare în sistemul de salarizare, în condiţiile legii.
(2) Diplomele absolvenţilor de învăţământ superior sunt recunoscute şi oferă drepturi în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare la data obţinerii actului de finalizare a studiilor.
.....
Art.27 invocat de dvs se refera la salarizare si nu la conditiile necesare pentru a obtine scutirea de impozit .. din cate stiu , legea este aceeasi pentru toti .... prin urmare, consider ca problema este la angajatorul dvs si nu legea...
Credeti ca o instanta de judecata va putea obliga statul sa modifice un act normativ ? .. posibil dora daca se declara neconstitutional acest act normativ .. in rest, puterea legiuitoare este cea care poate face asa ceva fara a fi obligata de o institutie anume...
Nu cred ca exista temei legal pentru actionarea statului in judecata in situatia expusa de dvs...
Da...este!!! Sunt raspunsuri haotice .si se fac corelatii in necunostiinta de cauza !!! sa fie modificata legea data ptr scutirea impozitului pentru sistemul Bologna, doar in acel moment departamentele de HR ar trebui sa ia masuri, altfel ar trebui dati in judecata!!!!!
Raspunsul ministerului il veti primi in termen de 30 de zile de la data cand ati trimis sesizarea.
Ciclul I din sistemul Bologna nu poate fi asimilat ca de lunga durata.
SSD si ciclul I Bologna sunt doua lucruri total diferite... Este corect ca prin Legea nr.288/2004 se introduce ciclul I Bologna si se desfiinteaza SSD-ul, dar nu se precizeaza nicaieri ca cele doua forme de invatamant ar fi echivalente, ori ca una ar fi continuarea celeilalte.