avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Activitate la_geta

Activitate la_geta

Va supun atentiei urmatoarea problema:
Societatea in care lucrez a depus cerere de intrare in insolventa in scopul reorganizarii judiciare, solicitand prin cerere numirea unui anumit administrator judiciar.
Judecatorul sindic a aprobat cererea si a stabilit un onorariu de 700 lei/luna. A fost intocmit Planul de reorganizare, a fost aprobat in adunarea creditorilor (singura opozitie fiind a creditorului majoritar) si a fost depus la instanta pentru confirmare. La data cand trebuia sa se pronunte, judecatorul sindic a solicitat punctul de vedere a unui tert-expert contabil si practician in insolventa, cu privire la viabilitatea planului. Expertul s-a pronuntat in favoarea planului. Cu toate acestea judecatorul sindic a dispus intrarea in faliment, a numit ca lichidator practicianul in insolventa solicitat expres de creditorul majoritar - altul decat administratorul judiciar, stabilindu-i o retributie de 1200 lei pe toata perioada. Actionarul majoritar a depus recurs impotriva acestei sentinte motiv pentru care s-a suspendat executarea acesteia pana la solutionarea recursului.
La data cand s-a pronuntat sentinta sentinta de intrare in faliment, suspendata ulterior, a fost pronuntata si o incheiere prin care judecatorul sindic numeste ca administrator judiciar practicianul in insolventa solicitat expres de creditorul majoritar. Ca situatia sa fie cat se poate de incurcata, in incheierea respectiva se precizeaza faptul ca a fost depusa o oferta a administratorului judiciar de onorariu fix in suma de 35.000 lei si de onorariu de succes in procent de 7%. Informatiile privind onorariul nu sunt preluate in dispozitiv, acesta continand doar numirea ca administrator a practicianului solicitat expres de creditorul majoritar.
Ar mai trebui spus ca au fost publicate in BPI procesele verbale ale comitetului creditorilor in care se supune votului comitetului inclusiv onorariul de 35.000 lei si cel de succes de 7%.
Imi pun urmatoarele intrebari:
1.- tinand cont de faptul ca judecatorul sindic nu s-a pronuntat in dispozitivul incheierii decat cu privire la schimbarea administratorului judiciar, fara sa confirme sau sa infirme onorariu propus si aprobat de creditorul majoritar, care este onorariul real datorat? 700 lei sau 35.000 lei.
2.- tinand cont de faptul ca societatea a continuat sa-si desfasoare activitatea sub supravegherea noului administrator judiciar iar activitatea de recuperare a creantelor a fost exercitata de personalul societatii, se datoreaza sau nu administratorului judiciar onorariul de succes de 7%?