Parintii mei locuiesc intr-un apartament dobandit dupa casatorie. Pe actul de proprietate este trecut ca proprietar doar tatal meu.
Apartamentul este contractat in urma cu aprox. 22 de ani prin celebrele ICRAL-uri, achitat in urma cu peste 12 ani. Pana acum apartamentul nu a facut obiectul niciunei tranzactii.
Eu mai am o sora "buna" si un frate viterg (copil al tatalui meu dintr-o casatorie anterioara). Doresc ca eu si cu sora mea sa incheiem un act prin care sa devenim unici proprietari in parti egale ai acestui apartament (bineinteles cu o clauza prin care, pe timpul vietii, parintii nostri sa poata locui in acel apartament). Mentionez ca eu sunt casatorit cu copii, iar sora mea nu este.
Care modalitate de intrare in posesie este mai buna din punct de vedere juridic (in sensul inatacabilitatii ei ulterioare in justitie): actul de vanzare cumparare, testamentul sau donatia?
care sunt actele necesare pentru fiecare din ele?
ce taxe trebuie platite in ambele cazuri?
Ca fapt divers, am fost la un notar si taxele cumultate pentru acest apartament evaluat ( nu stiu dupa ce criterii decat cel al zonei; apartenenta la zona imobiliara nu stiu cum se face) sunt peste 1000EUR, adica 3% din valoarea "evaluata"!!!
Multumesc pentru orice informatie privitoare spetei.