avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru_cor

Activitate Alexandru_cor

Răspuns la discuția acord asociatie proprietari
Buna

In legea LEGE nr.50 din 1991, art 11 spune ce lucrari sunt excluse de la autorizatie de constructie, iar in legea 60/2012 , M.Of. nr.255 din 17-apr-2012

Art. VII

Articolul 658 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Încetarea destinaţiei folosinţei comune


Art. 658

(1) Încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî cu acordul tuturor coproprietarilor.


Legat de contract de concesiune sau contract de inchiriere, probabil ca am sa incerc pe ambele, dar acordul proprietarilor e pentru inchiriere, avand un caz similar pe scara.

Multumesc
Răspuns la discuția acord asociatie proprietari
Emiterea autorizaţiei de construire în baza unui contract de închiriere se poate face numai pentru construcţii cu caracter provizoriu şi cu acordul expres al proprietarului de drept. - Lege nr.50 din 29-iul-1991 , M.Of. nr.933 din 13-oct-2004

deci, e nevoie de aviz de constructie, care se obtine in baza unui contract de inchiriere, avand aprobarea tuturor locatarilor de pe scara. Constructia (in profile) cred ca poate sa fie incadrata la "caracter provizoriu ".
Răspuns la discuția acord asociatie proprietari
Partea proasta e ca nu ma ajuta usa/perete de termopan. Vorbesc de un zid construit pe profile, din materiale gen rigips (dar mai rezistent), astfel incat usile de acces actuale sa fie desfiintate sau inlocuite cu usi de interior. Iar in acest caz, e constructie si e nevoie de aviz probabil.
Răspuns la discuția acord asociatie proprietari
Buna
Citatul e de la un arhitect care ar trebui sa se ocupe ulterior de obtinere aviz de constructie. Practic, a zis ca si un contract de inchiriere e bun, nu neaparat sa fiu proprietar (acte necesare lui ca sa depuna dosarul).
Asta incerc sa si fac: sa obtin acordurile de la toti, sa inchei un contract de inchiriere, dar nu merge facut zid din termopan, ptr ca are o lungime de ~ 3m. Pana la urma o sa fie o constructie usoara (pe profile) dar tot ar fi nevoie de aviz de constructie de la primarie.
Răspuns la discuția acord asociatie proprietari
Eu nu am zis ca vreau sa fac ceva ilegal. Am de exemplu 2/3 din semnaturi (acorduri) conform art650 cod civil (care s-a modificat intre timp :) ). Din cate am inteles, citez "Pentru a putea construi orice este nevoie ca pt respectivul amplasament sa existe un act de proprietate, implicit si un act de inchiriere. Totusi contractul de inchiriere are o valabilitate la finalul careia Dvs ar trebui sa predati spatiul (holul) in stadiul in care l-ati primit." , deci se poate inchiria cu acord 100%, apoi obtinut de la primarie aviz de constructie. Ma doare capul :).
Răspuns la discuția acord asociatie proprietari
Din pacate "obiceiul casei" casei inseamna reclamatie la primarie, si din cate stiu, ai nevoie de autorizatie de constructie. Asta e problema mea :)
Răspuns la discuția acord asociatie proprietari
Imi cer scuze ca tot revin pe acest subiect. Ma streseaza destul de mult :). Credeti ca se poate aplica art.12 din legea 230/2007 ?


Art. 12. - Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei. Zidurile dintre apartamente sau spatii si proprietatea comuna care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, in baza hotararii majoritatii proprietarilor si a autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala.

Răspuns la discuția acord asociatie proprietari
Multumesc pentru raspuns. Dar ideea era ca as vrea sa construiesc un zid. Din cate stiu, in codul civil Art. 650
(1) Partile comune pot fi atribuite coproprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari.
(2) Decizia de atribuire in folosinta exclusiva trebuie adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor si al cotelor-parti. In cladirile unde sunt constituite asociatii de proprietari, decizia se adopta de catre adunarea generala, cu aceeasi majoritate.

Sa inteleg ca si in cazul pct 2, nu am voie sa construiesc nimic ?
Buna. As avea nevoie de un sfat. Am un apartament si o garsoniera una langa cealalta si as vrea sa fac un zid pe casa scarii (spatiu comun), astfel incat sa rezulte o singura intrare in cele doua apartamente. Din cate stiu, am nevoie de acordul asociatiei de proprietari. Intrebarea mea: am nevoie de acordul a 2/3 din proprietari de sau de100% ?

Multumesc anticipat.