Multumesc pentru raspuns. Totusi exista prevederi speciale pentru locuintele situate intr-un imobil cu mai multe apartamente? Va intreb, pentru ca in Bucuresti in blocul in care locuiesc parintii mei mereu exista anunturi afisate de administratie prin care se solicita respectarea orelor de liniste intre orele 14-17. Altfel, spun ei, cei care nu respecta acest program pot fi amendati pentru tulburarea linistii publice.
Locuiesc intr-o localitate din Jud. Ilfov langa biserica satului. Obiceiul locului este ca atunci cand moare cineva trebuie sa se traga clopotul bisericii timp de 3-4 zile pana decedatul este ingropat. Este un obicei ortodox practicat numai in mediul rural, intrucat eu in Bucuresti nu l-am intalnit. N-ar fi o problema, dar "clopotarul", platit de rudele decedatului pentru aceasta prestatie, este foarte sarguincios si bate clopotul din ora in ora incepand cu ora 7-8 dimineata si sfarsind seara pe la 7-8. Pentru mine obiceiul devine deranjant atata timp cat am un copil mic care doarme la pranz si este trezit de zgomotul facut. Rata mortalitatii este destul de ridicata: aproape in fiecare saptamana sau maxim la doua saptamani.
De altfel, in fiecare zi dinaintea unei sarbatori bisericesti si sambata (pentru ca urmeaza duminica-zi de odihna in contextul crestin ortodox) si duminica (pentru ca este slujba) se bate clopotul.
Intrebarea mea este daca se poate incadra la "perturbarea linistii publice"cf legii 61/1991 si care ar fi programul in timpul zilei.
Nu vreau sa schimb nici obiceiurile ortodoxe si nici mentalitatile locului, dar cred ca este o actiune subiectiva a celui care trage clopotul, intrucat la cealalta biserica din acelasi sat, in astfel de cazuri se bate clopotul doar dimineata, la pranz si seara.
Este inutil sa-l contactez pe preotul bisericii deoarece acesta nu vrea sa-si supere enoriasii varstnici cu frica lui Dumnezeu.