avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Activitate Diabolik_01

Activitate Diabolik_01

Ce articol din codu' penal le da dreptu sa ma retina intr-un loc fie el si mijloc de transport?

Exemplu ipotetic, iau pe cineva cu masina cu autostopu' si apoi nu mai vreau sa-i dau drumu, masina este proprietatea mea.

In primul rand subiectul nu este pentru am luat o amenda, sau ca circul "pe naspa", este pur din curiozitate.
In al 2-lea rand sunt din Pitesti, deci fara RATB, vreau ceva sa fie general valabil.

Ideea este urmatoarea:

Nu sunt obligat sa ma legitimez si vreau sa cobor, sunt oprit si retinut cu forta si dus la capat.

Eu platesc amenda si pot depunde o plangere penala? corect?

Revenind la intrebarile mele:

Are drept un civil sa ma retina?
In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?
In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).

Salutare,

Am si eu o nelamurire.

Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in interiorul mijlocului de transport in comun daca acesta refuza sa se legitimeze si nu are legimitatie de calatorie? Daca da pe ce articol?

Citez constitu?ia româniei

Articolul 23 al Constitutiei Romaniei, republicata, prevede ca libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege.

1. Retinerea

a) in ce situatii poate fi retinuta o persoana si cine poate dispune acesta masura preventiva:
- Masura preventiva a retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala sau procuror fata de o persoana, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala. Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.
- De asemenea, masura retinerii se ia cand exista vreunul din cazurile prevazute in art.148 Cod procedura penala, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.

b) Durata retinerii
- Masura retinerii poate dura cel mult 24 ore. Din durata masurii retinerii se deduce timpul cat persoana a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sediul politiei. in ordonanta prin care s-a dispus retinerea trebuie sa se mentioneze ziua si ora la care retinerea a inceput, iar in ordonanta de punere in libertate, ziua si ora la care retinerea a incetat.

In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?

In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).